Zwerfvuil…

Ja wat een woord! Vuil dat zwerft. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Soms zie je een stuk papier of een plastic zak meegenomen worden door de wind. Je zou dat zwerven kunnen noemen. Maar dat vuil kan daar niets aan doen!

Hoe komt het op straat? Zo maar toevallig? Ach ja, er waaide iets (bv ’n papieren zakdoekje) uit mijn handen ….. En ja daar ga ik natuurlijk niet achter aan rennen.

https://arnhemshart.nlOf wat ik regelmatig zie bij mij voor de deur. Daar staan vier bankjes rug-aan-rug, er tussenin een dubbele prullenbak. Tussen de middag gaan daar vaak mensen zitten, peuzelen hun meegebrachte lunch op, terwijl ze genieten van het zonnetje. Meestal gooien ze netjes hun afval, papier, plastic zakjes en schillen in de bakken. Allemaal goed opgevoede mensen. Maar soms, meestal ’s avonds, zitten er een aantal jongeren. Heel gezellig te chillen, muziekje erbij.

Drinken ’n drankje, eten een pizza of patatje. Niks aan de hand. Nou ja wanneer het wat later wordt, is het soms wel wat lawaaierig. Maar dat valt alles mee. Alleen wanneer ik ’s morgens naar buiten kijk dan liggen er rondom de bankjes een opengevouwen pizzadoos, servetten, plastic flesjes en op de stenen rand staan de lege drankblikjes, net alsof de schietoefeningen direct gaan beginnen. Zouden die lui nou zo blind zijn dat ze de prullenbak niet zien?

Meestal is er wel iemand die zo’n puinzooi niet aan kan zien en het spul verzameld en in de bakken dumpt. Het is voor mij moeilijk te https://arnhemshart.nlbevatten, hoe deze mensen zo zorgeloos om kunnen gaan met hun leefomgeving. Jaren geleden was ik bij wat nu scouting heet. Daar heb ik vooral leren waarderen de natuur zo ongerept mogelijk achter te laten, wanneer daar bijvoorbeeld gekampeerd had. Maar ook in de stad. Geen kauwgom zo maar uitspugen. In een prullenbak! Kijk eens in de buurt van een bioscoop of in de buurt van cafés. Al die plakkaten op de grond. Geen gezicht, smerig!

Somshttps://arnhemshart.nl kom ik in een buitenland en dan valt mijn op hoe schoon het daar is. Jaren geleden hadden wij Nederlanders de naam van een zeer schoon volkje. Iedere week de ramen wassen, het straatje schrobben, de koperen deurknop poetsen. Kom daar nu nog maar eens om.

Ja zul je zeggen; daar hebben we toch die veegwagentjes voor en niet te vergeten die man met die enorme stofzuiger. Zeker die doen hun best, maar ik denk dat ze soms wat moedeloos worden. Laatst kwam zo’n wagentje de prullenbakken legen. Keurig, prima ……. maar in een straal van zo’n 2,5 m lagen er twee drankblikjes en een sapkarton. De goede man had niet de passie voor zijn werk om ook die spullen mee te nemen!

Peter van Onna

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart