De dans van de passagiersschepen

Aan de kade liggen log naast elkaar twee passagiersschepen, de Serenity en Bellevoir. Beide varen onder Zwitserse vlag, met als thuishaven Basel. Overigens langs de hele kade, Nieuwe Kade, Rijnkade en Boterdijk liggen ze twee-aan-twee. Ook in de Nieuwe Haven liggen er nog een aantal.

Er wordt onderhoud gepleegd. Busjes met werklieden, schilders en bevoorraders zijn druk in de weer. Het zijn allemaal Rijnreuzen, 110 m lang, 11 m breed. De meesten met een capaciteit van 170 passagiers. Enne ….. hé ….. Wat gebeurt er bij mij voor de deur?? Beide schepen maken zich los van de wal en gaan zo’n beetje achter elkaar op stroom liggen. De Serenity vaart wat hogerop en gaat waarschijnlijk omdraaien.https://arnhemshart.nl

Dat is een machtig gezicht. Op het breedste stuk van de Rijn, tussen de kade en de voormalige ASM-haven. Het lijkt nu net als of ze om elkaar heen dansen! Heel langzaam wordt de draai ingezet. Motoren stuwen het water op. De neus draait rakelings voorbij de twee voorliggende schepen. Na deze spectaculaire actie schuift het enorme schip a.h.w. naar de wal. Mannen in donkere pakken met zwemvesten om gooien de trossen uit en leggen het schip vast.

https://arnhemshart.nl/Dan vlijt ook de Bellevoir zich er weer naast. Die mannen op voorplecht en achterschip houden via walkietalkies contact met elkaar. En, wat is er nu weer aan de hand?

Trossen worden weer losgegooid. Beide schepen varen weer een eindje weg. Zouden ze vertrekken? Dan zijn er wel weinig gasten aan boord! Ik heb geen aanvoer van taxi’s en busjes gezien. Oh, toch niet. Ze leggen weer aan trossen vast. Alleen nu blijft de Bellevoir voor de helft naast zijn buurschip liggen. Niet zo innig als voorheen.

Waarschijnlijk gaan ze aan de slag voor een onderhoud- of een schilderbeurt.
Ze werken dan van de wal, of vanuit een rubberbootje.
Zo zie je nog eens wat.

Peter van Onna.

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart