fbpx

Borden, beelden, plaquettes en reliëfs.

Onlangs was ik in de mooie stad Delft. Het viel mij daar op hoe er historisch bekende burgers, kunstenaars, schrijvers, dichters e.d. worden geëerd. Ook in buitenlanden als België, Frankrijk en Italië zag ik dat er mij soms volslagen onbekende figuren werden vermeld met gouden letters op marmeren plaquettes. Soms verbleven ze slechts enkele maanden of jaren in het betreffende huis.

https://arnhemshart.nlIn Delft zag ik een groot houten bord op een huis uit een jongere tijd, maar voorheen stond daar de woning van Johan Vermeer, de schilder. Er was een hele plattegrond op afgebeeld. Een eindje verder liep ik tegen het bronsreliëf van Anthony van Leeuwenhoek aan. Nog iets verder zag ik het conterfeitsel (= de kop) van de dominee/dichter P.A. de Genestet.

In onze stad, het oude hart, is niet zoveel te beleven wat deze zaken betreft. We hebben wel een Audrey Hepburnplein en er staat ’n bronzen buste van haar aan de Lawick van Pabststraat.Ook worden er wel veel straten vernoemd, maar weinig tekenen, herdenkingsborden van bekende Arnhemmers, of beroemde lieden, die enige tijd onze stad bewoonden.

Op het woonhuis van Willem Hendrik Dullert ( van de befaamde Stichting) in de Ketelstraat zou best een gedenkbordje passen. Overigens ligt daar een wel een zgn.. ‘kantstrook’, zoek maar eens. Verder ken ik nog twee van die ‘kantstroken’ van Marga Klompé, een bijna onvindbare strook voor haar geboortehuis in de Rijnstraat nr. 22. En we hebben zo’n kantstrook voor de heer Sidney …… u https://arnhemshart.nlkunt opzoeken wat hij voor onze stad heeft gedaan. Zijn strook kun je vinden in de Koningstraat. Deze drie kantstroken hebben één probleem, je kunt ze bijna niet vinden. Wanneer je eehttps://arnhemshart.nln viervoeter bent, heb je de meeste kans ze te ontdekken. Wel denk ik, dat de gidsen van het gilde er op zullen wijzen in een rondje centrum.

Echter laatst kwam ik er een met zijn groep tegen bij het stadhuis. Hij vertelde, dat het beeldje voor het stadhuis het Arnhems meisje was! Voorzichtig wees ik hem erop eens op het plaatje te lezen. Daar staat nl. op dat het Grietje is. Het Arnhems meisje staat op het Bolwerk.

Maar oké dat tussendoor. We zijn in onze mooie stad rijk aan beelden en vele kunstwerken. Toch denk ik dat er best wat gedenkbordjes op huizen en gebouwen bij kunnen, waar één of andere beroemdheid geboren is, gewerkt heeft of enige tijd vertoefd heeft

Peter van Onna

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart