fbpx

Arnhem 2049

Het is 2049.

Op mijn houten, CO2-arme loopfiets, met soepele, gele, massieve banden, rijd ik door ons prachtige stadspark De Stadsblokken/Meijnerswijk. Ik fiets op de nieuwste geheel houten fiets over mooie speciale paden. Alle metalen fietsen, ook de elektrisch aangedreven zijn uit de handel genomen, i.v.m. de te grote uitstoot van CO2, tijdens het maakproces. Ook al die Tesla’s en andere elektrische auto’s zijn uit de productie genomen.

Auto’s, boten, vliegtuigen van een recyclebare kunststof, draaien nu alleen op waterstof. Gelukkig hebben de laatste vijf regeringen eindelijk grote zaak gemaakt om het klimaat te verbeteren. En ‘ t werd tijd, want de zeespiegel begon angstig te stijgen. Internationale samenwerking van de EU, wat later China, Australië en de Afrikanen beten het spits af. Uiteindelijk werd ook Amerika overtuigd van de noodzaak.

Het is druk in het park. Veel hardlopers. Alle speciaal daarvoor aangelegde paden zijn drukbevolkt. Nog steeds wordt er nauwlettend opgepast op de 1,5 m afstand, want de Covid-19 pandemie heerst nog steeds. Je ziet mensen woedend naar elkaar kijken, wanneer ze te dicht bij elkaar komen. Er zijn inmiddels wel voldoende middelen om de aandoening enigszins te bestrijden. Er sterven geen mensen meer aan. Dat is niet zo vreemd. In de 70-er jaren van de vorige eeuw, heerste het Aidsvirus. Het duurde maar liefs veertig jaar, voordat daar een vaccin tegen gevonden werd!

Terug in het park, kijk ik om mij heen. De meeste bebouwing is goed verborgen achter hoge bomen. Verder zijn er vele voorzieningen. Speeltuinen met kunstige glijbanen, trampolines, klimrekken en daar een visvijver. Op het grootste oude baggergat worden kano- en roeiwedstrijden gehouden. Door het park ligt een route voor paardrijders met ook een stuk met hindernissen. Ja en natuurlijk is er ook een kiosk met het heerlijkste Italiaanse ijs. Een gezellig café restaurant met terras, waar maar liefst vijf Arnhemse bieren worden geschonken en er is een excellente keuken.

Een grote bijzonderheid is dat er het hele jaar geschaatst kan worden! Die grootste plas kan in no time bevroren worden, zodat er naar believen geschaatst kan worden. Hiervoor staat aan de rand van de plas een vriesinstallatie, die, ongeacht de buitentemperatuur binnen één dag een prachtige ijsvloer kan neerleggen! Er worden dan kon vaak wedstrijden gehouden. Het zijn de inmiddels wereldberoemde ijsmeesters uit Heerenveen, die de samenstelling van dit ijs controleren. Steeds worden er wereldrecords gebroken. Ook onze Arnhemse ijshockeyclub AHC is al jaren Europees kampioen.

Alle nieuwbouw in de stad is gedurende de laatste decennia gedaan in duurzaam hout. Hele wijken met houten huizen zijn gereed gekomen. Iedereen kan wonen en misschien wel het meest belangrijke …..! Iedere inwoner vanaf achttien jaar ontvangt een basisloon. In de jaren 20 dus bijna 30 jaar geleden schreef de socioloog Rutger Bregman daar al een boek over ‘ Iedereen Gratis Geld’. Er werd een politieke partij opgericht, die in korte tijd een grote meerderheid verwierf. Wetten en regels werden aangepast en ons kleine landje werd gidsland in de wereld, door vele andere landen schoorvoetend nagevolgd.

Peter van Onna

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart