fbpx

Vondst van de maand: Uilenbeker uit de 16e eeuw

In de rubriek ‘Vondst van de maand’ tonen we een bijzondere vondst en vertellen het verhaal dat hierover bekend is.

Uilenbeker uit de 16e eeuwhttps://arnhemshart.nl
Tussen januari en april 2017 is een opgraving uitgevoerd ter plaatse van het huidige Focus, in het hartje van de stad. Er zijn sporen aangetroffen die teruggaan tot de 9e eeuw. De oudste sporen van gebouwen zijn fragmentarisch, omdat ze in de stedelijke periode door baksteen funderingen en kelders, beer- en waterputten zijn verstoord.

Inmiddels heeft de opgraving geresulteerd in een boekwerk van 938 pagina’s. Teveel om hier samen te vatten. Wat wel kan is een vondst uitlichten. In een beerput van één van de vele erven die zijn aangetroffen, is een bijzondere beker uit het midden van de 16e eeuw aangetroffen.

https://arnhemshart.nlBijzonder luxe beker
De beker is ongeveer 16 cm hoog en heeft de vorm van het lichaam van een uil met geschilderd verenpatroon. De afneembare deksel heeft de vorm van een uilenkop. De Arnhemse uilenbeker is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Duitsland en vervaardigd van blauw op wit beschilderd faience met tinglazuur. De wijze van vervaardiging verraad hoogstaand vakmanschap.Dergelijke bekers werden vaak als luxe gift bij bijzondere gebeurtenissen overhandigd. De oorspronkelijke kleur is grotendeels vergaan als gevolg van ruim 4,5 eeuw inwerking van beerputvulling. De vondst duidt op een bovengemiddelde welstand van de gebruikers van het perceel waarop de beerput is aangetroffen. Hij is veelvuldig gebruikt, wat valt af te leiden uit de slijtage van de rand, deksel en standring.

Deze faience uilenbeker is zo bijzonder, omdat er in Europa slechts 34 bekend zijn en in Nederland nu 8. Deze zijn afkomstig uit Arnhem, Bergen op Zoom, Delft en Enkhuizen. Ze bevinden zich veelal in museale collecties, en worden slechts zelden bij archeologische werkzaamheden aangetroffen.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart