fbpx

Vondst van de maand: Pelgrimsinsigne

Tussen juni 2015 en maart 2016 zijn in verschillende fasen archeologische werkzaamheden uitgevoerd in het Paradijs. De vroegste sporen van menselijke activiteit in het Arnhemse Paradijs gaan terug tot in de 13e eeuw. Uit een ophogingslaag die wordt gedateerd in de 13e en 14e eeuw is een bijzondere lood-tinnen insigne verzameld.

https://arnhemshart.nlHet is 4,6 x 3,2 cm groot. De voorzijde vertoont een staande christelijke heilige. Zijn hoofd met nimbus steken boven de rechthoekige plaquettevorm uit. In zijn linkerhand heeft hij een kromstaf. Zijn rechterhand heft hij op met twee vingers gestrekt als spreekgebaar. Linksonder wordt de heilige vergezeld door een dier, een hinde.

De heilige wordt geflankeerd door florale motieven en een nog niet geduide tekst. Rechtsboven is een bevestigingsoog bewaard gebleven, links is dat afgebroken. Wellicht de reden dat de drager het heeft verloren.

Egidius en zijn hinde
Wegens de iconografie wordt het insigne toegeschreven aan Egidius of Sint Gilles. Deze christelijke heilige leefde in de 7e en 8e eeuw. Hij werd vereerd in het bedevaartsoord Saint-Gilles-de-Gard in Zuid-Frankrijk, waar het insigne vandaan komt. Dit was na Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella de vierde belangrijkste christelijke pelgrimsplaats in de late middeleeuwen. https://arnhemshart.nl

Hier was een abdij in zijn naam gesticht door een koning, die onder de indruk was van de vriendschap tussen de kluizenaar Egidius en een hertje dat hem melk gaf. Een jager van de koning had per ongeluk Egidius geraakt, in plaats van de hinde, die naar hem was toegevlucht. Van het insigne waren tot nu toe slechts twee exemplaren in Nederland bekend, uit Dordrecht en Groningen.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart