fbpx
HistorieRondje 6811

Ron Spafford….

Het was 1994, 50-jarige herdenking van de slag om Arnhem. Wij hadden een Canadese piloot, Ron Spafford, en zijn vrouw als gast in ons huis.
Ron had beide vluchten naar de Ginkelse heide meegemaakt. Hij was daarbij flightcommander. Dat betekende, dat ze vlogen in een ruitvorm, ieder met een glider achter hun vliegtuig en hij in de punt.

Moet je je voorstellen, je zit in een vliegtuig, hebt een zweefvliegtuig achter je toestel hangen.
Je wordt door Duitse Messerschmitt jagers aangevallen en je kunt niet wegduiken met zo’n sleep achter je aan! Dus gewoon ijzerenheinig rechtdoor vliegen en het beste er van hopen! Wel was er een boordschutter aan boord, die lukraak probeerde de vijandelijk vliegtuigen te raken, maar die hadden weinig kans. Voor mij waren die gasten ware helden! Zelf zeiden ze :”Ach we vlogen er alleen over. Daar op de grond, daar vochten helden.”

©Peter van OnnaWat verderop in onze straat was de Engelsman Howard Brown met zijn vrouw te gast, een rooie Ierse.
Howard was navigator geweest in de bemanning van Ron. We hebben een hele week plezier met ze gehad. Allerlei herdenkingen bijgewoond. Ontbijt op de Korenmarkt, luchtlandingen op de Ginkelse heide, taptoes enz. enz. Het meest verbazende was de eerste bijeenkomst in de Rijnhal. Daar speelde het trio van Pim Jacobs en pianist Louis van Dijk.

We schoven aan op een tribune, gingen zitten en ineens boog Ron zich voorover naar een aantal mensen. Wat bleek!? Daar zat zowat zijn hele bemanning. Nou dat werd een feest van herkenning. Bijzonderheid: Alles was 50 jaar geleden. De slag. Ron had zijn Engelse vrouw in Zuid Engeland leren kennen en was met haar getrouwd en vierde nu hun 50- jarige huwelijksfeest.

Nog een trieste bijzonderheid. Er waren twee vluchten naar die heide gepland. In de eerste vloog Ron voor in de punt van de ruit. Na afloop van die vlucht, terug in Engeland sprak hij één van de piloten, deze had aan de buitenkant gevlogen en had veel kogels door zijn kist gekregen. Ron besliste, dat hij morgen voor de tweede vlucht op zijn plaats mocht vliegen, dus voorin op de kop van de ruit. Hij zou de plek op de zijkant innemen. En wat gebeurt er….die kopman wordt afgeschoten.

Ik heb zijn graf gevonden in Heteren, hij is 29 jaar geworden. Zo nu en dan leg ik er wat bloemen.
Wij hebben zowel Howard als Ron in de afgelopen jaren bezocht. Ron is overleden en Howard is 93 en licht dementerende.

Peter van Onna

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart