Opkomst en ondergang van de Marktstraat in Arnhem.

Dit is het verhaal van de opkomst en ondergang van de Marktstraat in Arnhem.

Ontworpen en gebouwd in de 19e eeuw. Verwoest in september 1944 bij de strijd om de Rijnbrug van de operatie Market Garden. Van de kaart verdwenen tijdens de wederopbouw na de oorlog.

Dit is het verhaal van mijn moeder die met haar broers en haar moeder op 17 september 1944 op de Marktstraat nr. 3 woonde. Zij maakten de strijd om de brug van dichtbij mee en legden dat vast in interviews en tekeningen.

https://www.marktstraat1944.nl/#Mijn moeder sprak met weemoed over de Marktstraat. Ik had wel een idee waar het ongeveer was, maar niet hoe het er uit zag. Het moest wel mooi geweest zijn, in ieder geval voor mijn moeder. Ze heeft er gewoond van 1930 tot 1944.

De verhalen bij de herdenkingen van de slag om Arnhem van de afgelopen jaren wekken mijn nieuwsgierigheid. Thuis ligt een album genaamd : “Oorlogsherinneringen fam. Van Dijk”. Ook een verhaal. Ik ga het na bijna 20 jaar opnieuw lezen, maar nu aandachtiger. Ik ga op zoek naar het verhaal van de Marktstraat.

De hoofdrolspelers zijn inmiddels overleden zodat er op vele vragen geen antwoord meer is. De zoektocht is fascinerend, langs vele bronnen en met verrassende ontdekkingen. En gesprekken met mijn familie op zoek naar details.

Een ontdekkingstocht door oude boeken en het internet leidt van de hertog van Alva en Lodewijk XIV, naar een sprookjesachtige Lauwersgracht, prachtige herenhuizen, een advertentie waarin mijn oma gebruikte kinderschoenen te ruil aanbood, naar het trieste lot van Arnhemse Joden en de https://www.marktstraat1944.nl/#gruwelijke 4 dagen van de strijd om de brug.

De woning van de familie, Marktstraat 3, ligt binnen de perimeter van de Britse para’s, een klein gebied rond de noordelijke oprit van de brug over de Rijn. De verovering is cruciaal voor het slagen van de operatie Market Garden, met als doel de Duitsers een definitieve nekslag te geven en zo de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Dat mislukt. Er gaat veel mis. De Duitsers schieten en branden het gebied plat om de Engelsen te verslaan. De familie ontvlucht hun brandende huis en wordt naar het gebouw van het hoofdkwartier van Frost gebracht. Ze ontsnapt ternauwernood aan de dood als dat gebouw brandend instort. Mijn familie overleeft het, en dat is een wonder. Zoals mijn moeder zei: “we zijn bewaard gebleven”.

https://www.marktstraat1944.nl/#Dit is het verhaal van de tram, het Rijksarchiefgebouw, de Lauwersgracht, de Noordelijke oprit van de Rijnbrug. Het verhaal van Piet van Leeuwen, van dokter van Niekerk, van de familie Spieksma en de familie Hoefsloot. Foto’s, films, tekeningen en animaties maken weemoedig over hoe Arnhem was en had kunnen zijn. En laten zien hoe het nu is.

Dit is geschiedenis van een bijzonder stukje Arnhem welk men verder kan bekijken via: Marktstraat1944 Waar men ook oude foto’s en beelden kan zien uit die tijd en wellicht herkend.

Hilco Bitter

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart