De cirkel is rond…..

Geboren in het hart van Arnhem, de Weerdjesstraat. Tenminste daar hou ik het op, want niemand kan mij nog vertellen of het thuis was of in ’t ziekenhuis.

Weerdjesstraat 1945-https://arnhemshart.nlKort na de oorlog, in 1947/’48 kwam er iemand van het stadsbestuur bij ons thuis. Hij vertelde mijn vader, dat hij ons huis en bedrijf moest verkopen. De straat had in de oorlog veel geleden er zou te veel moeten worden opgeknapt. Er lagen plannen om van deze straat een mooie promenade te maken. Dus alles zou worden afgebroken.

We moesten vertrekken, verkopen of zouden worden onteigend. Vader kreeg het advies naar Zuid te gaan. Dat advies volgde hij op. Moest 16 personeelsleden ontslaan, slecht één kon er mee over de brug. In een winkelgalerij kon pa zijn werkzaamheden voortzetten. Links en rechts zouden er honderden woningen worden gebouwd. Zouden! En die potentiële klanten waren broodnodig. Helaas er werd niets gebouwd. (20 jaar later werd er aan beide zijden van de galerij een bejaardenhuis gebouwd!)

Na zo’n twee jaar daar vertoeven kwam vader tot de ontdekking dat hij het daar niet kon verdienen. Verkocht de zaak en voor het eerst woonden wij in een ‘particulier’ huis, zonder winkel en bijbehorende bedrijfsruimte. Van vrije ondernemer trad vader in dienst van een werkgever. Dat ging erg goed en we moesten zelfs verhuizen naar Alkmaar.

Nu kom ik weer in beeld. Was toen 15 jaar en vond die verhuizing bepaald niet prettig. Zowat ieder weekend liftte ik naar vrienden en https://www.geldersarchief.nl/bronnen/familie terug in Arnhem. In de tijd werd dat wat minder en begon ik in het Noordwesten ’n beetje te aarden. Na mijn schooltijd, twee jaar dienstplicht kreeg ik een baan aangeboden in …..Arnhem! Wat schetste mijn verbazing, het ouderlijk huis stond er nog steeds! Pas in 1976 werd het gesloopt.

Ging dus zoeff terug. Woonde in verschillende wijken. Ben nu al weer 54 jaar terug, met als laatste woonstee in ’t hart van mijn geboortestad, ongeveer 50 m achter mijn geboortehuis.

Peter van Onna

 

© Kop- en laatste foto: Gelders Archief

Avatar

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je mening hier...