fbpx

Arnhem 1944 – 1947 (trilogie 2/3)

Misschien had je kennissen of familie in de omgeving? Maar op zo’n korte termijn was het niet eenvoudig onderdak te vinden. Vanuit Arnhem in het oosten kon je via Velp en verder.
Naar het zuiden, over de Rijn, hadden niet veel mensen zin in. Dat was oorlogsgebied.

In het westen kon je via Oosterbeek wegkomen, hoewel daar tijdens de Slag veel gevochten was. Op die 23e of 24e september moesten we dus gewoon wegwezen.

Mijn ouders kozen de weg via noord, richting Otterlo. Daar werd in een klein boerderijtje overnacht. Het was er overvol, daarom moesten de meeste evacués verder trekken. Mijn ouders met een kind van 4 en één van 2. Geen vervoermiddel.

Je zag er vele van , van kruiwagen, boerenkar, ’n enkele fiets met houten banden, tot kinderwagens met een baby erin en allerlei spullen er op gestapeld. Hadden wij ook maar zoiets. Regelmatig moesten vader en moeder ons een tijdje dragen. Daarbij kwam dat moeder drie maanden zwanger was!

 

 

En ja, ze hadden enkele maanden geleden twee prachtige Gazelle fietsen aangeschaft. Beter beleggen in goederen, dachten ze, dan het op het onbetrouwbare banksysteem te rekenen.

Al na een paar weken moesten ze deze alweer afstaan aan de bezetter.

Peter van Onna

Deel 3!

©foto’s: Gelders Archief

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart