fbpx

Arnhem 1944 – 1947 (trilogie 1/3)

17 September zaten we, mijn ouders, zusje van bijna 4 en ik, twee jaren jong, in de kelder onder ons huis. Moeder had voor matrassen, dekens, voedsel en kaarsen gezorgd.
Angstig zaten we daar bijeen. Boven ons hoorden we zware voetstappen. Er was geweervuur en zo nu en dan een harde knal, mogelijk van een handgranaat.

In onze straat, die uitkwam (en nog steeds uitkomt) bij de brug, veroverden para’s huis voor huis. Veel van deze informatie en verhalen heb ik van horen zeggen, na de oorlog. Al met al hebben we zeker zo’n vier dagen en nachten in de kelder doorgebracht.

Toen werd het weer rustig. Als eerste ging vader boven poolshoogte nemen en hij vertelde van de ravage, die in onze winkel en woonhuis was aangericht. Na wat ruimen, konden we het weer een beetje bewonen. De bovenverdieping was gelukkig niet beschadigd. We konden weer in ons eigen bed slapen.
Maarrrr….

In verband met het aanleggen van een verdedigingslinie tussen de Rijn en de Veluwe, moest de stad na de Slag of beter Operatie Market Garden, leeg! Bijna niemand begreep waar dit voor nodig was, maar er stonden zware straffen op, wanneer je niet vertrok.

Op die 23e september verordonneerde de bezetter alle inwoners van de stad, maar liefst 18.000 mensen, de stad te verlaten. En niet alleen in Arnhem, ook in Oosterbeek, Heelsum, Renkum, en Wageningen moesten alle inwoners vertrekken! Waar moet je dan heen?

 

Peter van Onna

 

Deel 2!

©foto’s: Gelders Archief

Peter van Onna

Voor Arnhems Hart schrijf ik stukjes die betrekking hebben op de binnenstad. Van leuk tot nadenkende verhalen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart