De Eusebius steiger tour – 02-2018
Ettringer tuf, Peperino Duro en Weiberntuf dat zijn o.a. de diverse soorten tufsteen die worden gebruikt buiten op de Eusebiuskerk. “Begonnen als as, uitgespuwd door een vulkaan, verhardde het later tot gesteente”. Vele harde soorten die er voor moeten zorgen dat er ook straks geen brokstukken meer van de toren vallen.
Het is een jaar later als we weer de bekende steigers van de Eusebiuskerk omhoog gaan. Ditmaal zonder windkracht 4 tot 5 en met een volle lift met nog meer geïnteresseerden hoe het werk vordert. Sommigen voor de eerste keer en wat anderen al voor de tweede keer.
Het is behoorlijk zonnig en de uitzicht is dan ook grandioos vanaf de bovenste steigerverdieping. Wederom kijken we eerst weer om ons heen om te zien in hoever de Zuidelijke binnenstad ook is veranderd in een jaar tijd. De vele zonnepanelen van Focus kijken fier ons aan en snoepen consumeren/verorberen de zonnestralen op als snoepjes.
Peter Koelewijn vertelt weer over de Disney figuren en de historie ervan. Wij kijken ondertussen naar beneden waar de warenmarkt is en mensen als mieren rond lopen. Het glazen balkon hangt aan de ene zijde al los en we zien geregeld bezoekers aarzelend de eerste passen nemen totdat ze er aan gewend zijn dat het allemaal goed vast zit.
De glazen balkons zijn naast een aanwinst ook één van de meest bezochte plekken in de Eusebiuskerk. Vele scholen, vakantiegangers en gezelschappen zijn hier al binnen geweest. Het andere balkon hangt nog net boven de steigers en is daardoor nog niet in gebruik.
De steigers om de toren zullen uiterlijk april 2019 verdwenen zijn. Tot die tijd is er nog heel veel te doen vertelt Peter Koelewijn ons. Ook is men begonnen met het schip klaar te maken aan de buitenzijde. Dit zal nog tot 2020 duren indien er geld genoeg is daarvoor, en anders wordt het wellicht 2022. Tot die tijd blijft ook de opslag staan aan de Turfstraatzijde.
Steeds als we afzakken zien we dat er al veel gedaan is. Wat hier gebeurt is vakmanschap. Soms moet anderhalf jaar gewacht worden tot een groeve dezelfde soort formaat en passend stuk tufsteen heeft gevonden. Een foto met specificaties moet de groeve vaak helpen bij het speuren. Het is niet zomaar even een stukje ergens pakken en op de toren plakken zegt Peter.
Als we verder afdalen richting de steigers van het schip stijgt onze verbazing steeds verder. Een diversiteit aan beelden wat men nooit en te nimmer zomaar kan zien van dichtbij. Velen kunnen zelfs aangeraakt worden en men voelt de strepen van de beitels die dergelijke kunstwerken vroeger maakte.
Momenteel is ook de Stichting Eusebius bezig om geld binnen te halen voor de geplande entrees aan de zijkanten. Hierdoor vervalt de hoofdingang van De Eusebiuskerk. Een open karakter zodat iedereen ook straks gewoon binnen kan wandelen en al het moois kan aanschouwen.
Voor wie vaker is geweest met bv. een evenement weet dat de garderobe wel een hekel puntje was. Vorig jaar heeft men onderzocht of men deze ondergronds kan maken met een toiletvoorziening. Een aantal grafplaten zijn toen verwijderd en heeft men bodemonderzoek gedaan.
Hier zijn wat oude skeletten gevonden en ook nagels van een grafkist. De skeletten waren zelf niet echt compleet meer en dat kan te maken hebben met het neerstorten van de toren in de oorlog. Deze is ook in het schip gevallen en heeft hierdoor ook de graven enigszins beschadigd.
Natuurlijk danken we Peter Koelewijn en De Eusebius weer voor deze fantastische steigertour en raden het ook iedereen aan om deze een keer te maken. Zo ziet men de kerk totaal anders dan alleen de steigers.
En heb je een GelrePas dan kun je nog t/m 31 augustus a.s. gratis naar de top en balkons toe.
©ArnhemsHart.nl
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.