De Eusebius steiger tour – 01-2017
Niet alleen in Disney films zag je vroeger rare figuren. Ook boven op de steigers van de Eusebiuskerk sta je raar te kijken als de Disney figuren op een meter of 3 afstand je aan zitten te kijken. Het is nu 2017 maar in 1962 werd dat wereldnieuws en kranten schreven toen de raarste verhalen er over.
Het is een beetje winderige dag als Arnhems Hart en Arnhem2Day kennis maken met Peter Koelewijn. Peter is de bouwmanager van de Stichting Eusebius Arnhem en leidt de restauratie. En samen met hem mochten we een mooie klim maken door de 26 tellende verdiepingen-steigers die er nog staan.
Na het opzetten van bouwhelmen vertelt Peter dat er tot windkracht 6 nog gewerkt wordt buiten op de steigers. Dat stelt ons al zeer gerust aangezien we beiden eigenlijk wel wat hoogtevrees hebben.
De uitnodiging, die door Guus op de Woert van de Eusebius aangeboden was, namen we van harte aan.
In de stellingen op het binnenterrein zien we vele grote en kleine beeldwerken staan. Sommigen zijn al nieuw maar ook vele zijn behoorlijk oud en ook wel aangetast door het weer. Waar restauratie niet meer mogelijk is worden deze geheel opnieuw gemaakt. De oude werken worden door de Eusebius verkocht om zo weer geld binnen te krijgen voor restauraties.
We nemen de grote blauwe bouwlift naar de 26ste verdieping en staan beiden eerst wel met onze mond open. We turen over Arnhem heen en dat geeft al een indrukwekkend uitzicht. Eigenlijk totaal niet te vergelijken als men met de panoramalift naar boven gaat.
Peter vertelt ons dat er op deze hoogte twee glazen balkons komen om bezoekers ook te laten genieten van dit mooie uitzicht. Maar ook om ze dichtbij kennis te laten maken met de Disney figuren die deze mooie kerktoren rijk is.
We horen het verhaal omtrent de Disneyfiguren en zien er eentje met een bril tussen hangen die we niet kennen. Dat is de afbeelding van dominee Foeken vertelt Peter ons. Deze dominee was het indertijd niet eens met dat de kerk Disneybeelden kreeg en protesteerde heftig. Een beeldhouwer was het zo zat en heeft daarop dominee Foeken vereeuwigd als beeld.
We lopen via trappen naar beneden en zien bouwvakkers bezig om oude stukken af- en uit te hakken. maar zien ook al nieuwe materialen zitten die zijn aangebracht. De kerk wordt per hoek aangepakt en afgemaakt. De werkzaamheden worden geregeld gecontroleerd en ook de monumentendienst komt vaak kijken.
We krijgen te horen dat men vroeger niet zoveel wist over de steensoorten en aantasting door de natuur. Ook werden toen de stenen anders aangebracht dan nu. Door de aantasting kwamen stenen los te zitten en is er besloten om er een hek omheen te zetten. Door een goed gedegen en lang onderzoek kunnen de problemen worden verholpen en is er een plan van aanpak gemaakt.
Steeds een verdieping gaan we verder naar beneden en kunnen wij bijna de klok aanraken. We zien veel nieuwe stenen en beelden en dat wijst ook op vakmanschap. Alles wordt uitgelijnd en daarna op zijn plek vastgemaakt.
Diverse namen van steensoorten komen voorbij we waar we eigenlijk nog nooit van gehoord hadden. Ettringer tuf, Peperino Duro en Weiberntuf. Tufsteen is als we even Googelen, “Begonnen als as, uitgespuwd door een vulkaan, verhardde het later tot gesteente.”.
We kijken op de begane grond nog even naar boven en zien dat we een beste afdaling hebben gemaakt met de trappen. Van de windkracht 4 a 5 hebben we eigenlijk niets gemerkt en zien dat de bouwlift weer met lege kruiwagens vol wordt gepakt om op een snelle manier op de plaatst van bestemming te komen.
Naast de kerk is een werkplaats waar kleine beelden worden gerestaureerd. Of nieuwe die nog wat bijgewerkt moeten worden. Men kan vanaf de buitenzijde dit ook dagelijks bekijken via de diverse ramen.
Aan de beide zijkanten van de kerk, het schip genaamd, is men nog bezig om een definitieve ontwerp te maken om hier de ingangen te realiseren. Naar alle waarschijnlijkheid zal men hier dit jaar nog een vergunning voor aanvragen en vervolgens realiseren.
Ook het schipgedeelte zal later (gedeeltelijk) gerestaureerd worden en in de steigers komen te staan. De glazen balkons moeten dan al klaar zijn zodat men een gedeelte van de steigers om de toren kan afbreken.
We hebben zeer genoten van al het vele moois en vooral van Peter zijn passie en mooie verhalen over de Eusebiuskerk. We merken dat hij zeer gedreven is en ook ervaren met alles wat er in en om de kerk gebeurt en gedaan is. Een tour om nooit te vergeten en zeker diep in ons herinnering blijft staan.
Door middel van foto’s in een filmstrip nemen we je graag ook mee de steigers op. Geniet en deel ook zoveel als wij hebben gedaan.
Op 9 september 2017 is er een open Monumentendag in de Eusebiuskerk. Meer info op: Eusebiuskerk Monumentendag 2017
We danken Peter Koelewijn en Stichting Eusebius hartelijk voor de uitnodiging.
©ArnhemsHart.nl & Arnhem2Day.nl 2017