fbpx
Beeld & GeluidRondje 6811

Vergroenen van het Gele Rijdersplein (I)

Als we het over het Gele Rijdersplein hebben dan krijgen velen weer een gele waas voor de ogen wat de “Gele Kubus Ziekte” wordt genoemd. Een test project van de gemeente Arnhem i.s.m. een klankbordgroep om te kijken wat het plein nu nog meer nodig heeft. Gelukkig zag de huidige wethouder Hans de Vroome in dat het geen succes was en heeft het geval beëindigd en laten afbreken. Een falend project onder de noemer van de toenmalige wethouder Ine van Burgsteden.

Het Gele Rijdersplein kent eigenlijk drie fases als het gaat om herinrichting en opknappen. Want het plein had na het verdwijnen van de 110 parkeerplaatsen wel een goede facelift nodig. Een plein om elkaar te ontmoeten en samen te dollen. Een levendiger plein dan ervoor was de wens van velen en met een groene uitstraling.

Of een grasmat ook onder een groene uitstraling valt, is nog behoorlijk te betwisten. Daarnaast is het ook nog wachten op meer geld om in het gras straks de uitloop van de Sint Jansbeek te realiseren. Dat zou een gezamenlijk iets worden van het waterschap, de provincie en de gemeente. Waarbij het nog wachten is op een bijdrage van het waterschap.

Men gaat uit van een gevonden gang dat wellicht de oude Sint Jansbeek kan zijn. Een gang van tientallen meters maar na speurwerk met een camera op een gegeven moment dicht zit. Zou dit de nieuwe uitloop kunnen worden straks als er meer geld is?

Nadat alle klinkers er uit waren gehaald is men begonnen met het leggen van een nieuwe riolering richting het AKU-fontein. De oude was sterk verouderd en dit was een mooie gelegenheid om het voor de toekomst aan te passen.

Een dikke betonnen rand werd er uitgezet na het egaliseren van het plein waarin een drainage werd aangelegd met daarboven matten met openingen en goede zwarte grond. De matten houden de bovenlaag vast en zo is het ook beter geschikt om straks er weer evenementen op te zetten. Rond de vijf mooie grote platanen een ijzeren rand met daarin een laag boomschors.

Wanneer we het in dit verhaal hebben over het AKU-fontein denken we gelijk aan de mogelijkheid dat straks de bijbehorende pergola afgebroken zal worden. Maar daar is men het onderhand nog niet over uit. Medio juni a.s. zal de verantwoordelijke wethouder Hans de Vroome de gemeenteraad informeren over de voortgang inzake het rijksmonument.

Intussen is er een petitie opgestart om het AKU-fontein volledig te behouden en weer op te knappen. Erfgoed Heemschut is deze petitie gestart en het is al ruim 1900 maal ondertekend. Ook Stichting Constant roept in het Engels op om de petitie te ondertekenen.

Daarnaast kan men zich ook afvragen hoe de gemeente Arnhem om moet gaan met kunst en rijksmonumenten. Wanneer is het een obstakel of geen toegevoegde waarde meer voor Arnhem? En hoe gaat zij een plan maken om dergelijke zaken goed en regelmatig te onderhouden? Een eerdere discussie over De Blauwe Golven bracht vele Arnhemmers op been voor sloop of behoud. In een laatste gemeenteraadsvergadering is er voor behoud en opknappen gekozen met aan de zijkanten meer groen.

Wie nu over het Gele Rijdersplein loopt kan dat makkelijk doen. Zowel als voetganger en met bijvoorbeeld een rolstoel. Aan de zijde van de aanwezige winkels is de bestrating opgehoogd en alles (bijna) gelijkvloers. M.u.v. de zaken met traptreden voor hun deur, hopelijk schaffen zij nog een ramp aan om elke gast te kunnen verwelkomen.

De komende tijd zullen de hekken nog wel blijven staan. Hierdoor krijgt het vele graszaad rust en de tijd om te ontkiemen en we deze zomer er heerlijk kunnen ravotten, voetballen en picknicken.

We zijn zeer benieuwd naar de andere twee fasen en zien dan ook graag struiken e.d. in het ontwerp meegenomen. En een betere en toegankelijke gratis bewaakte fietsenstalling zoals nu het geval is.

Kijk je mee met de gemaakte foto-film over fase 1 en zie hoe het gras al begint te groeien:

 

©ArnhemsHart.nl

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart