fbpx
Beeld & GeluidRondje 6811

De (in)gangen van De Eusebiuskerk – YouTube (XII)

We zijn bij de laatste foto-filmstrip aangekomen. In de afgelopen jaren is veel gedaan, vernieuwd, aangepast en verbeterd in en rond de mooie Eusebiuskerk. Wat waren we enorm blij toen de laatste steigers verdwenen en de bestrating gelegd was. Zeven lindebomen werden geschonken en er kwamen bankjes in de openbare ruimte bij. De kasseien in de bestrating laten zien waar eerder de oude St. Maartenskerk heeft gestaan. Fundamenten uit het jaar 1000 van de St. Maartenskerk zijn nog steeds in de kelder te zien

https://arnhemshart.nlTijdens de voorbereidingen werden hier buiten nog een tweetal skeletten gevonden. Deels beschadigd door de eerdere aanleg van de verhoogde muur en de oude zieke kastanjebomen die voor de renovatie en herinrichting van de Turfstraat werden verwijderd.

De buitenkant van het Cuypershuis werd netjes geschilderd en de muur opnieuw gevoegd. De binnenkant geeft een beeld van hoe het vroeger was. De aangebrachtehttps://arnhemshart.nl teksten op de balken laten een indruk achter. Het is wat krap maar dat komt omdat hier eerder de toiletten naast zaten en er een lading beton is gestort vanwege het hoogte verschil in de vloeren. Het Cuypershuis zal van binnen opgeknapt worden en een plek worden voor iedereen; aldus Meike Verhagen, directeur van de Eusebiuskerk. Subsidies zijn aangevraagd om deze wensen te verwezenlijken. Het Cuypershuis was vroeger een wachtkamer voor armen en behoeftigen en in 1900 ontworpen door Joseph Cuypers.

Wie nu in de Eusebiuskerk loopt kan zich niet voorstellen dat hier ooit gefeest en gedronken werd. Nu is er soms nog een drankje en een hapje tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Arnhem of bij een belangrijke avond. De dance en housemuziek blijft nog in herinnering bij de jongeren die het hebben ervaren. De Eusebiuskerk is een museum geworden en dat is goed te merken in de oplopende bezoekersaantallen.

Met de komst van de City Store Arnhem (voorheen de VVV) vinden toeristen de weg naar de Eusebiuskerk en lopen dan makkelijk door de kerk in. De nieuwe tentoonstelling: ‘De glorie van Gelre’, waar het hertogdom van de hertog van Gelre in beeld is gebracht en de grafkelders zijn een mooie publiekstrekker geworden. De twee balkons op 63 en 70 meter hoogte doet mensen soms huiveren. De durfals genieten absoluut van de wijde omgeving.

https://arnhemshart.nlIn de grafkelders vindt men een scala aan historie terug. Met respect laat men zien hoe vroeger de overledenen begraven werden en er is een kijkopening gemaakt in een naastgelegen grafkelder. De koperen kist is nog intact en liggen er beenderen onderin de grafkelder. Of er nog iemand in de kist ligt is niet bekend.

Het is 2006 als er brokstukken van de kerk naar beneden vallen. In allerijl werden marktkramen verplaatst en hekken gezet. Een grote klus om te renoveren maar nu in 2023 mogen we zeggen dat deze klus geklaard is en dat het hiermee een aanwinst is geworden voor de stad Arnhem. Naast het renoveren van het Cuypershuis staan er nog een aantal dingen op het wenslijstje van de Eusebiuskerk. En die zullen net zo mooi worden als het nu daar, binnen en buiten, is geworden.

Voor de slechtvalken die jaarlijks bovenop de toren broeden is er nu rust. Zij kijken uit over de wijde omgeving van Arnhem waar de stad steeds meer bouwt aan de toekomst en uitbreiding. En kunnen de slechtvalken weer vele eieren, in rust, uitbroeden.

Namens deze weg danken we iedereen die zijn bijdrage heeft geleverd aan de 12-delige foto-filmstrip. Zonder hun inbreng was dit nooit gelukt en konden we niet achter de schermen zo dichtbij komen. Kijk je weer mee….

©Stichting Arnhems Hart

 

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart