fbpx
Beeld & GeluidRondje 6811

De (in)gangen van De Eusebiuskerk – YouTube (X)

https://arnhemshart.nlWe telden afgelopen week 61 complete grafzerken rondom het koorgedeelte. Allen afgeslepen omdat indertijd iedereen gelijk moest zijn, ook in de dood. Soms ziet men de lijnen en de uitgehakte wapens nog wel zichtbaar. Het duidelijkst zijn de namen en jaartallen. En vaak met een nummer bovenaan. Het nummer moest corresponderen met een aanwezige graflijst maar vermoedelijk ligt alles door elkaar doordat de kerktoren instortte in 1945. Tussen de goede grafzerken liggen gedeeltes van grafzerken om de ruimtes op te vullen.

Inmiddels zijn de verwijderde grafzerken op hun oude ligplaats teruggelegd. Daaronder is een mooie ondergrondse tunnel gemaakt die een stuk van de grafkelders bloot legt. Men ziet het ijzeren ophangsysteem nog waar men toen de grafkisten oplegde. In 2022, als men de tentoonstelling verder klaar heeft, kunnen bezoekers aftreden naar dit gedeelte via een nieuwe trap.

Het praalgraf van de Hertog van Gelre ligt er heel mooi bij op zijn oude plaats. Het beeld ligt, inmiddels schoongemaakt, weer terug.https://arnhemshart.nl Met een mooi laag sierhekwerk later kan men hier weer volledig van genieten.

De aannemer, Nico de Bont, is bezig met het verwijderen van alle overbodige bouwmaterialen zodat over een week het koorgedeelte weer toegankelijk kan zijn. Na het opruimen zal deze week nog alles schoongemaakt worden zodat de bezoekers geen stof op hun kleren krijgen.

Eigenlijk lees je het al tussen de regels door; langzamerhand komt de Eusebiuskerk weer tevoorschijn voor iedereen. Er is een gedeelte steigers verwijderd en als een etage klaar is verdwijnt de volgende. Op dit moment is men nog bezig met de laatste renovatie klussen aan de buitenzijde.

https://arnhemshart.nlBeeldhouwerij Koen van Velzen heeft in de afgelopen jaren 83 luchtboogbeelden vervangen voor nieuwe. Vorige week plaatsten zij nog ‘de zeven deugden’ en drie losse eindstukken. Veel van de oude beelden zijn verkocht om inkomsten te verkrijgen naast de diverse donaties en subsidies.

Helaas waren van twee luchtbogen de beelden zo verweerd dat deze vervangen moeten gaan worden door nieuwe sculpturen. Kunstenaar Arno Coenen laat weten “De stenen sculpturen worden verrijkt met messing details, die het licht in de omgeving weerkaatsen en de sculpturen een gouden glans geven. Prominent aanwezig in de reeks is het mysterieuze beerdiertje, dat zowel op de aarde als in de ruimte voorkomt en dat de link kan vormen tussen ons en buitenaards leven; de wetenschap staat vooralsnog voor een raadsel wat dit microscopische diertje betreft. Verder zien we onder meer een atoom, een virus, een amoebe, een stuk mycelium; ook hierop zou in de toekomst eindeloos gevarieerd kunnen worden, afhankelijk van toekomstige wetenschappelijke ontwikkelingen.”

De nieuwe sculpturen gaan aankomende maand geplaatst worden en zal men verder het steigerwerk gaan afbreken…..tot alles weg is, naar verwachting medio februari/maart 2022. Maar we houden nog wel een slag om de arm voor het geval de weersomstandigheden veranderen of dat men weer iets anders………….

Kijk je weer mee? En zie ook gedeeltes van verborgen beelden en de nieuwe (toekomstige) luchtboogbeelden.

©ArnhemsHart.nl

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart