fbpx

De (in)gangen van De Eusebiuskerk – YouTube (VIII)

We zijn alweer maanden verder en er is nog steeds actie binnen en buiten de Eusebiuskerk. Nu is de aannemer druk bezig met het koorgedeelte.

In en om het koorgedeelte is de oude plavuizenvloer geheel verwijderd. Met vereende krachten en een zaagmachine werden stukken gemaakt en verwijderd. Elk afgezaagd stuk woog zo rond de 1000kg en gingen er met trekkracht en een pompwagen naar de bouwcontainers buiten.

https://arnhemshart.nlDiverse oude grafzerken kwamen onder de vloer vandaan. De één nog mooier dan de ander. Vele teksten die de overledenen moesten herdenken. Helaas zijn de familiewapens indertijd eraf gebeiteld. Volgens onze vaste schrijver, Peter van Onna, gebeurde dat tijdens de Franse Revolutie tussen 1789 – 1799. In verband met de égalité (gelijkheid) werden de wapens weggehakt. ”We moesten zelfs in de dood gelijk zijn …..! Alsof je dat dan nog niet bent!” aldus Peter.

Het vermoeden bestaat dat ook deze graven niet meer exact op hun oorspronkelijke plaats liggen. Eromheen zijn diverse invulstukken gelegd die daar mogelijk op duiden. Opvallend is een zerk van een grafkelder waar 8 personen in zouden moeten liggen waaronder een Franse kapitein die de cavalerie heeft gediend.

Al deze grafstenen blijven op hun plek liggen. Ze zijn schoongemaakt en kregen een frisse voeg omdat de oude door de jaren heen was afgebrokkeld. Als men het hier in de toekomst nog eens verder gaat onderzoeken dan worden de vele vragen die er zijn wellicht beantwoord.

Aan de andere zijde heeft men het praalgraf van hertog Karel van Gelre verwijderd en deze komt weer terug op zijn oude plek in het koorgedeelte. Het zou dan de derde verplaatsing zijn in zijn bestaan. Onder het oude praalgraf kwam men nog een grafkelder tegen die vol lag met hout en puin. Indertijd moest men werkzaamheden verrichten aan het praalgraf en waarschijnlijk zijn de restanten eronder blijven liggen.

Tussen de twee huidige ondergrondse kelders wil men een publieke doorgang maken. Maar ondergronds een gang maken gaat niet zomaar. Dat vergt toestemming enhttps://arnhemshart.nl archeologisch onderzoek. Na het verwijderen van de aanwezige grafzerken op deze plek werd alles goed afgegraven en onderzocht. In de eerste meters werden hoofdzakelijk losse botten en puin gevonden. Een teken dat de graven al vroeger al eens onderzocht waren.

Echter, in een 16e-eeuwse kelder werden nog vier volledige skeletten gevonden. Evenals heel veel kistbeslag en dat duidt erop dat er hier meerdere personen hebben gelegen. Samen met de losse botten schat Michael Bot van ADC ArcheoProjecten in dat het hier om ongeveer 10 personen gaat die zijn begraven tussen de jaren 1650 en 1750. Of er nog DNA wordt afgenomen is nog niet bekend. Tijdens het archeologisch onderzoek van de Sint Jansbeek, enkele jaren terug, werden van sommige skeletten DNA afgenomen om te onderzoeken.

https://arnhemshart.nl/Naast de pilaar waar men een opening heeft gemaakt naar de andere kelder vond men restanten fundering van de oude Sint Maartenskerk. Daarom werd het graven stil gelegd omdat men eerst moet bekijken in hoever deze fundering problemen geeft om een ondergrondse doorgang te maken. Als de resten blijven liggen is de stahoogte in de kelder minimaal maar dat is momenteel ook zo in de andere twee kelders.

https://arnhemshart.nl/Ondertussen gaat men verder met het restaureren en opbouwen van het praalgraf. De kist hangt er al boven waar eind dit jaar het harnas weer in terug komt. Deze is na een inzameling geheel gerestaureerd en ziet er weer piekfijn uit.

Het schip heeft in de eerste fasen al vloerverwarming, d.m.v. stadsverwarming, gekregen zodat men ook in de winter heerlijk kan vertoeven in deze mooie kerk. In het koorgedeelte worden convectors gehangen die hierop aangesloten worden.

Het wachten is nog op de grote buitendeuren aan de noordzijde. Naar verwachting zullen deze eind mei begin juni arriveren. De scharnierpunten zijn al gemonteerd en de aannemer is er klaar voor om ze te plaatsen.

Zoals je kunt lezen is er veel gedaan de afgelopen maanden. Teveel eigenlijk om op te noemen, dus kijk je weer mee?

©ArnhemsHart.nl

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart