fbpx

De (in)gangen van De Eusebiuskerk – YouTube (IX)

Naar verwachting zullen er nog een paar foto-filmstrips komen van ons over de vele werkzaamheden in en om De Eusebiuskerk. Langzamerhand beginnen de bouwvakkers richting het einde van de werkzaamheden te gaan en is er echt een hele hoop gedaan in al die jaren. Dit hebben de vele bezoekers ook mogen ontdekken tijdens de Open Monumenten Dagen 2021.

Ondertussen was er weer een gezin gesticht in de kerktoren. Vijf mooie slechtvalken werden er geboren en getogen. Alhoewel eentje iets de weg kwijt was en ineens opdook onderin de kerk. Een vreemde gewaarwording voor de passanten maar gelukkig voor Kareltje was er een warme jas van een parkeercontroleur aanwezig. Nadat de dierenambulance hem had opgehaald bleek Kareltje niets te mankeren. In de avond bracht de valkenier hem weer naar zijn ouders en broertjes en zusjes toe om herenigd te worden.

https://arnhemshart.nlDe verbinding ondergronds is gemaakt en muren zijn gemetseld. Straks kan men ondergronds een leuke en informatieve wandeling maken. De resten van oud inwoners zijn bijgezet in een kamer waar eerder het praalgraf van de Hertog van Gelre stond. Veel losse knekels zijn hierbij gelegd om ook hun straks een rustplaats te geven. Zo zijn er in de laatste jaren al veel knekels weer herbegraven rondom Focus en De Eusebiuskerk.

Voor de bouwvakvakantie is een betonnen vloer gestort op de ondergrondse gang. Hier komen nu de eerder verwijderde grafzerken weer op te liggen. Met behulp van foto’s en tekeningen exacthttps://arnhemshart.nl zoals ze er ook gelegen hebben. Een pittige klus aangezien elk zerk minimaal 1000 kg weegt.

Voor mindervaliden is er een mooie rolstoel toegankelijk toilet gebouwd en voorzien van diverse gemakken. Echt een aanwinst voor velen die de trap naar beneden, waar ook een toilet zit, niet af kunnen. Zo is de kerk meer toegankelijker geworden.

Na het verwijderen van de oude vloer in en om het koor waren diverse tegels kapot en/of verdwenen. Hier zijn nu nieuwe ingelegd. Een zware klus met heel veel slijpwerk. Elke nieuwe tegel moet ook weer goed degelijk en waterpas liggen. Wanneer de gehele vloer er in zit dan zal alles weer volgens oude kleur gevoegd worden.

https://arnhemshart.nlMet wat tegenslag werden ook de nieuwe deuren gemonteerd aan de zuidzijde van de kerk. Het verhaal verteld over de hertogdom Gelre. Aan de noordzijde staat het verhaal van De Eusebiuskerk. Absoluut de moeite om even bij stil te staan en te lezen. Wist je trouwens dat elk paneel zo rond de 2000 kg weegt?

Als je de werkzaamheden in en rondom de kerk volgt, zie je steeds meer nieuwe en oud dingen. Zo is een fraai hek geplaatst in de kerk waarop naar ‘de tong’ wordt verwezen. Wie de oude Walburgiskerk kent, en hun schatkamer, weet waar dat naar verwijst. Naast de botten, sierwerk en tekeningen kun je ook iets ontdekken van grotere historische waarde, we verklappen nog niet maar misschien zie je het voorbij flitsen?

Kijk je weer aandachtig mee?

 

 

 

@ArnhemsHart.nl

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart