fbpx

De (in)gangen van De Eusebiuskerk – YouTube (I)

In ons artikel van april jl. begonnen we met de zin “Er is een kerk in Arnhem” zo worden de woorden vertaald uit “Est in Arneym ecclesia” van het jaar 893.”

Het is nu het jaar 2019 en als we de voortgang bekijken die er momenteel al gedaan is binnen en buiten de kerk dan is het zeer verbazingwekkend. Met vakmanschap en grote zorgvuldigheid zijn vele aannemers en archeologen bezig om alles op tijd klaar te hebben in september a.s.

De archeologen moeten twee gaten van vier meter diep uitgraven zowel binnen als buiten de kerk. Deze worden straks met elkaar verbonden voor de toilet- en garderobevoorzieningen. Hierdoor verdwijnt het grijze bijgebouw en wordt de zijkant weer als vanouds en mooi.

Tevens zijn de aannemers druk met het realiseren van twee nieuwe ingangen aan de noord- en zuidzijde. Deze worden straks dan de normale in- en uitgangen en gaat de deur op het Kerkplein op slot. Ondertussen wordt ook het schip verder aan de buitenzijde onderhanden genomen.

Omdat er vloerverwarming komt worden de aanwezige grafstenen zorgvuldig uitgezaagd en gelicht. Daarna worden ze verhoogd weer op dezelfde plaats teruggelegd. De nieuwe vloer zal straks om deze grafstenen heen komen.

We zien in onze twee YouTube foto-filmstrips de voortgangen die deze hardwerkende mensen doen. Maar ook de voortgang op het Kerkplein waar men momenteel een gat graaft om de eerste 50 skeletten op maandag 27 mei a.s. te herbegraven.

Bij de opgravingen van de Sint Jansbeek en De Trans/Nieuwstraat werden in het totaal 720 gedocumenteerde skeletten gevonden. Deze zijn allemaal uitgeleend aan de Universiteit Leiden om hun verdere onderzoek te laten doen. De skeletten, die zo tussen 1400 en 1829 stammen, worden na de onderzoeken dichtbij herbegraven waar ze gevonden zijn.

Eerder zijn ook al vele knekels herbegraven voor Focus Filmtheater op het Audrey Hepburnplein. Deze knekels zijn losse botten en/of komen uit een verzamelgraf (knekelput). Ook de herbegravingen worden zorgvuldig gedocumenteerd en beschreven voor onze opvolgers, de nieuwe generaties Arnhemmers.

Kijk je mee met onze twee YouTube filmpjes:

 

Eusebiuskerk Schip 02 – 2019 (5 foto’s ©De Eusebiuskerk)

©ArnhemsHart.nl

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart