fbpx
Beeld & GeluidRondje 6811

Aanleg Sint Jansbeek 2017 – Nieuwstraat 01

Het is 1 februari 2017, bewoners schrikken op van motorzagen en ronkende motoren. Ook in de Nieuwstraat is men begonnen met het neerhalen van diverse bomen om een start te maken voor de Sint Jansbeek.

De straat ziet er even uit als een verloederde omgeving met de vele kale plekken. Totdat medio april 2017 ineens veel mensen bezig zijn om leidingen te verleggen en te vernieuwen. Een karwei dat zeer intensief is en ook soms wat natte vingerwerk is. Veel leidingen liggen niet correct op hun plek en soms komen er ineens vreemde leidingen tevoorschijn.

Terwijl er bij de supermarkt eerst al een skelet werd gevonden kwamen ook wat verderop in de Nieuwstraat al meerdere botten en skeletten tevoorschijn. Tussen oude muren en rioleringen vinden de archeologen van RAAP negentien complete skeletten die vermoedelijk van het oude klooster afkomstig zijn, een ruwe schatting zegt dat ze zo rond de 1500 zijn begraven.

Naast wat oude scherven werden ook wat pelgrimsspeldjes gevonden die de archeologen ineens superblij maakten. Pelgrims kochten ze als aandenken in de bedevaartplaatsen die zij bezochten of op kerkelijke hoogtijdagen. Of dit verband houdt met het oude klooster wordt nog onderzocht omdat deze speldjes eerst grondig schoongemaakt moeten worden.

Terwijl GMB en Hoornstra verder werken aan het uitgraven van de beek, kijken de archeologen mee en brengen in kaart wat er steeds gevonden wordt. Voor de ACTION stuiten ze ineens op een oud stuk stadsmuur die de stad Arnhem indertijd beschermde.

Ook aan de Rijnkade is men bezig met een soort waterbak waarin straks via een uitloop het water in terecht komt om vervolgens weer de Rijn in te stromen. Een gedeelte van de kademuur wordt daarvoor gesloopt.

Bij de hoek Langstraat – Nieuwstraat worden dikke buizen in de grond gedrukt waar straks een bruggetje overheen zal komen. De buizen worden later verstevigd met beton. Over deze brug zullen naast voetgangers en fietsers ook de vrachtwagens van de Action en Albert Heijn heen rijden. Voor gewoon gemotoriseerd verkeer is deze kruising alsmede de totale Nieuwstraat echt verleden tijd.

Als je onze YouTube kanaal bekijkt zie je meer over de aanleg van de Sint Jansbeek en ook andere (oude) projecten.

©www.ArnhemsHart.nl

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart