fbpx
Nieuws

Wonen in De Walburgiskerk?

Hij stond nog maar een aantal maanden officieel te koop en straks kan men daar vrij wonen. We hebben het over de uit 14e eeuw daterende Sint Walburgiskerk. Deze kerk is momenteel de oudste kerk die Arnhem rijk is.

De prachtige kerk herbergt momenteel een schat aan historie en ook als men de schatkamer induikt en de verhalen van de vrijwilligers hoort, weet dat er veel los komt. Opgetogen en met spanninghttps://arnhemshart.nl vertellen de vrijwilligers met liefde de verhalen die de kerk in hun losmaakt.

Op zondag 12 mei 2013 is de kerk onttrokken aan de eredienst. Het gebouw wordt sindsdien niet meer gebruikt voor eucharistievieringen, huwelijksvieringen of uitvaarten. Ook de eretitel “basiliek” is hiermee niet meer van toepassing. En dient de kerk meer voor tentoonstellingen, koren en bijeenkomsten. Ook op de Open Monumentendag in september a.s. is de kerk nog volledig te zien incl. de mooie schatkamer.

De nieuwe eigenaar, vastgoedondernemer Theo de Rijk, wil er naar verluidt appartementen in maken. Ook het aangrenzende bijgebouw waar nu het secretariaat zit van de Walburgiskerk zal worden omgetoverd. Hierdoor is ook de Arnhem Band genoodzaakt om een andere locatie te zoeken voor haar spullen.

De parkeerplaatsen voor de kerk en ook de binnentuin en behoren tot de aankoop. De parkeerplaatsen worden verhuurd per maand aan omwonenden en aan Huize Kohlmann, die ook de laatste twee jaar intensief aan het renoveren is.

Aan de koop zitten nog wel een aantal voorwaarden gekoppeld door de Bisschop. Naast dat het een rijksmonument is mag het moraal van de kerk niet aangepast en getast worden. En zal elk plugje en schroefje ook getoetst worden.

Theo de Rijk heeft reeds al eerder het pand van De Gruyter aan de Hommelseweg en ‘Garage du Lada’ in de Wiltstraat in oude glorie hersteld. Ook een aantal oude woningen behoren tot zijn opknaplijst in Arnhem.

De pastoriewoning aan de Eusebiusbinnensingel blijft eigendom. Hier woont momenteel pastoor Nguyen Thanh Tuan van het Eusebiusparochie. Nguyen is sinds 1 juni 2018 benoemd door bisschop Eijk.

Wat deze verkoop voor de vrijwilligers van de Walburgiskerk betekent is nog niet bekend. Theo de Rijk heeft plannen om toch delen open te houden voor het publiek. Inmiddels zijn er voor de Walburgiskerk en bijgebouw al vergunningen aangevraagd. Met de verkoop is een bedrag van ong. €900.000 gemoeid.

2 gedachten over “Wonen in De Walburgiskerk?

 • Ton de Lange

  Er wordt bij deze verkoop weer voorbijgegaan aan de hulpbehoevende en dementerende bewoners van het aangrenzende verzorgingstehuis ‘Huize Kohlmann’. Die bewoners krijgen toch al weinig visite, maar door deze verkoop komen de voor huize Kohlmann bestemde gratis parkeerplaatsen te vervallen en moeten bezoekers op betaalde parkeerplekken gaan parkeren. Dit betekent nog minder visite voor de bewoners.

  Beantwoorden
 • Sandra

  Fantastisch dat zo’n mooi gebouw herbestemd wordt zodat op een andere wijze dit prachtige stukje cultuur voortgezet kan worden.
  Gelet op de vorige projecten van De Rijk en de ideeen op Facebook van Blik Ateliers, wordt deze toplocatie vast weer in ere hersteld. Er komt naar verluid ook een stadsmuseum in terug.

  Beantwoorden

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart