Wijk van de toekomst.

Bij een “wijk van de toekomst” denken de meesten aan een autovrije, kindvriendelijk, vergroend en ontspannen wijk. Maar in dit artikel hebben we het over een aardgasloos wijk afgelopen week in onze mooie Eusebius.

https://arnhemshart.nlDe avond was georganiseerd door de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) na een reeks van eerdere bijeenkomsten waar men de nodige input heeft opgehaald. Ook studenten van allerlei nationaliteiten zijn betrokken en deze zijn de wijken Geitenkamp en Malburgen ingegaan als project 10×10.

Opzet was om in deze wijk te praten en te luisteren als men het heeft over aardgasloos. Maar ook informatie verzamelen hoe de verschillende huishoudens nu omgaan met energie. Verrassende verhalen kregen ze te horen als men als voorbeeld het over douchen heeft van een half uur. Of dat men niet weet wat een ledlamp is.

De energietransitie zal een enorme impact hebben op wijken, bewoners maar ook in de planning door de overheid en nutsbedrijven. Momenteel moet men best lang wachten op een aansluiting van het warmtenet. De nutsbedrijven zullen dan meer moeten investeren in materialen, voorzieningen maar ook personeel.https://arnhemshart.nl/

Een wens voor één loket waar bewoners en ondernemers terecht kunnen was een gehoorde wens op deze avond. Nu zijn er nog teveel loketten en wijst men nog vaak van het kastje naar de muur. Daartegen zal iedereen moeten samenwerken en informatie delen.

Begrijpelijk dat hierdoor (toekomstige) woningeigenaren gaan kijken naar andere mogelijkheden dan bv. het warmtenet. Zoals zonnepanelen, warmtepomp en/of een warmteboiler laten installeren bij bv. nieuwbouw. Maar voor huurders welk maandelijks hun centjes wegbrengen naar verhuurders en woningbouwcoöperaties gaat dit niet op.

https://arnhemshart.nl/Volkshuisvesting Arnhem wil dan straks ook achter de deur gaan kijken maar zegt Nationale Ombudsman: “Wat kom je dan nog verder tegen?” Men treedt dan iemand zijn privéleven in en kan dan in een heel ander veld komen.

Dat het niet zomaar geregeld is dat is duidelijk en er is ook wel een lange weg te gaan. En het draait allemaal maar om één ding en dat is geld. Want waar moet deze miljoenen kostende transitie van betaald worden? Dat de overheid bijspringt is al duidelijk, maar ook deze betaalt tenslotte het van onze centen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart