fbpx
Nieuws

Strakke planning gaat door volgens de wethouder.

Het is een genot wanneer men elk moment van de dag zijn afval kwijt kan in een ondergrondse containers (oc’s). Maar na de Coehoorn wacht de rest van de binnenstad nog zeer geduldig af wanneer deze nu eens komen.

In eerder overleg met Arnhems Hart werd aangegeven dat eigenlijk in april 2017 alle resterende wijken oc’s zouden hebben. Echter het was al snel duidelijk dat dit helaas niet haalbaar was omdat o.a. er nog zienswijzen afgehandeld moesten worden en ook de aannemer dit niet aan kan.

Ook zijn er in het centrum daarna zoveel veranderingen van wegen en herinrichtingen geweest dat sommige locaties weer niet haalbaar waren. Ook de huidige projecten zoals de Sint Jansbeek en de Weerdjesstraat zorgen er ook weer voor dat er locaties aangepast moeten worden.

Volgens de huidige planning zou medio oktober 2017 de rest van de binnenstad oc’s hebben maar daar zijn nu alweer twijfels over. Als niet alle Arnhemse wijken per 1 januari 2018 de beloofde oc’s hebben kan de geplande Diftar ook niet in gaan.

Wel bracht de gemeente Arnhem onlangs naar buiten dat men gaat betalen voor het wegbrengen van afval naar een afvalbrengstation, dit zou dan €5,- per keer zijn. Momenteel betaalt iedere inwoner mee aan deze voorziening d.m.v. de afvalstoffenheffing. Met dit plan zou de  afvalstoffenheffing niet meer hoeven en zelfs een verlaging van de vaste afvalstoffenheffing bewerkstelligen.

Sommigen zinspelen al op dit besluit en rekenen heel snel even een winst uit, wanneer men straks per restafvalzak ongeveer €1,69 moet betalen. Als men 10 restafvalzakken spaart en dan eigenlijk €16,90 kwijt is maar deze naar het afvalbrengstation brengt bespaart men €11,90. Dus wie in zijn garage of berging een opslag maakt voor de buurt en €1,- per zak vraagt, heeft snel een goed winstgevend bedrijfje opgestart.

Dhr. Loor (D66) vroeg dan ook aan wethouder Ine van Burgsteden hoe het nu eigenlijk zit met de oc’s. Zij hield aan de huidige planning dat 1 oktober 2017 alle wijken oc’s hebben. Wel werd er door de Raad van State aangegeven dat alle zienswijzen als een besluit afgehandeld moeten worden, dit wordt nog nader bekeken door de juridische afdeling.

In maart jl. werd er door de gemeenteraad besloten om per 1 januari 2018 Diftar in te voeren voor geheel Arnhem. Met deze Diftar betaalt men een lager bedrag aan afvalstoffenheffing en per restafvalzak. Voor glas, papier, blik en plastic heeft men dan geen afvalpas nodig en kan men dit al op diverse locaties in een ondergrondse container kwijt.

Hier rezen vele vragen op m.b.t. GFT, medische afval, zware vuilniszakken en ook hoe o.a. ouderen ondersteund gaan worden. Vragen waar wethouder Ine van Burgsteden op korte termijn nog duidelijke antwoorden op zal moeten geven.

Geef een reactie

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart