fbpx

Weer een frisse kuil in Arnhem.

Berenkuil of Airborneplein dat zijn de twee benamingen die bekend zijn bij de Arnhemmers. Een heel bekend punt in Arnhem en ook bij veel toeristen die onze mooie stad aandoen. Maar ook één van de drukste punten waar dagelijks veel scooters, fietsers en voetgangers langs het monument voorbijgaan.

https://arnhemshart.nlDaarboven zoekt het gemotoriseerd verkeer ook zijn baan tussen de lijnen. Mede door de vier zijwegen is wel één van de drukste knooppunten van Arnhem. En vaak met een hoop getoeter omdat iemand zoekende naar de juiste weg niet binnen zijn lijntjes rijdt.

Elk jaar vindt bij het monument de “Slag om Arnhem” herdenking plaats. Voorafgaand vindt de ‘March over the Bridge’ plaats met de “Massed Pipes and Drums Market Garden” en https://arnhemshart.nlvaandeldragers over de John Frostbrug.

Het monument is een beschadigde zuil van het voormalig Paleis van Justitie, welk op een voetstuk is geplaatst. In september 1944 werd, tijdens de Slag om Arnhem, het Paleis van Justitie totaal verwoest. Met vergulde letters staat op de zuil 17 september 1944, de datum van de Slag om Arnhem.

https://arnhemshart.nlSedert begin dit jaar zijn veel mensen bezig geweest om de muren van de Berenkuil weer op te lappen. Eerst werden alle muren schoongemaakt zodat de aannemer niet alleen kon zien waar men beter onderhoud moest geven maar ook waar men de slechte stenen moest vervangen voor nieuwe. De oude gammele voegen werden schoongemaakt en weer van nieuwe voegsel voorzien.

Ook het monument werd goed onderhanden genomen door een specialistisch bedrijf. Op vele plekken werden gaten geboord variërend van 40 tot 90 cm diep, waarna met chemische ankers en draadstaal de losse delen weer goed vast werden gezet. Een verdere schoonmaakbeurt en een beschermlaag zal het verweren tegen gaan.

Naast de opknapbeurt is ook De Enk Groenvoorziening bezig om nieuwe planten in de plantvakken te zetten. Bovenop in de vakken zijn taxussen https://arnhemshart.nlgeplant die straks als een blok geknipt worden. Een dubbele rij laurierkers zal als een haagje gaan groeien. Beneden worden weer borders tegen de muren gemaakt met vuurdoorns en andere planten.

Bovenop zal het grond weer gelijk gemaakt worden en met graszaad worden ingezaaid. Daaromheen wisselen de reeds eerder ingeplante bloemen alles weer af.

Zo kan het monument en Airborneplein, er weer jaren tegen aan.

Op vrijdag 21 september a.s. is er weer de jaarlijkse herdenking, dan worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de John Frostbrug te veroveren en te behouden. Aansluitend is er de ‘Bridge to Liberation Experience’ op de Rijnkade.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart