fbpx
Nieuws

Weekmarkten van Arnhem worden zelfstandig in 2018.

We hadden het er al eerder over maar het gaat nu echt gebeuren. Alle weekmarkten van Arnhem gaan als één stichting verder en worden daardoor zelfstandig. Deze verzelfstandiging heeft voor bezoekers van deze weekmarkten geen consequenties. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde hier voor afgelopen maandag.

Wel kunnen de marktlui meer zelf gaan doen aan bijv. promoties en acties. Ook kunnen ze eventueel veranderingen qua plaatsen doorvoeren om een markt weer beter en aantrekkelijker te maken. Ook zijn de lijnen veel korter omdat de gemeente er niet meer tussen zit. Wel blijft de gemeente de verhuurder van de locaties en rekent ook stroom en water met af.

De afgelopen maanden zijn de marktlui bezig geweest met veel overleg en d.m.v. werkgroepen met elkaar de structuur van een zelfstandige weekmarkt vast te stellen. Van het juridische gedeelte tot en met branchering, maar ook over het schoonmaken na de markt. Veel nieuwe dingen kwamen op tafel bij hun, om dit te verwezenlijken eist het veel voorbereiding en overleg.

Afgelopen maand is er door de marktlui op hun vergadering zelfs al een 9-koppige stichtingsbestuur gekozen met elk hun eigen portefeuille. Elk bestuurslid is een marktman of -vrouw en staat op één of meerder weekmarkten in Arnhem.

Omdat de huidige marktmeesters verdwijnen en ook de marktverordening, gaat de stichting een marktmanager en marktmeester zoeken. Deze twee zullen beiden ongeveer 20 uur per week in dienst zijn. De marktmeester meer voor de controles en oplossen van (dagelijkse) problemen. De marktmanager ondersteunt de marktlui in bijv. promoties en acties, maar kan ook adviserend zijn om een verkooppunt anders in te richten.

In de werkgroepen is men naast de structuur ook al aan het overleggen om de vrijdagmarkt op de Markt langer te laten doorgaan. Nu stopt deze om 13.00 uur waardoor ze vaak nee moeten verkopen aan de vele klanten. Toen de visboeren nog op de Turfstraat stonden was om de sluitingstijd al eerder een conflict met de gemeente Arnhem.

Ondanks dat sommige marktlui sceptisch zijn tegen de verzelfstandiging is er veel animo onder de resterende marktlui. En ook de wil om het te doen en te laten slagen zit er goed in de laatste tijd. Ze zien het ook als een winkel in de open lucht waar voor elk wat wils is. Nieuwe verkopers kunnen straks solliciteren om een plek te bemachtigen, zodat er zekers veel variatie zal zijn voor de bezoekers.

De komende tijd is het bestuur niet allen bezig met de onderhandelingen met de gemeente Arnhem maar ook om de stichting officieel te gaan maken bij de notaris. Als alles goed gaat is per 1 januari 2018 alles geregeld en trekt de gemeente zich langzaam terug.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart