fbpx
Nieuws

Weekmarkt wil beter overleg en geen informatieavonden.

In de gemeenteraad van afgelopen maandag heeft Chris Verburg als inspreker de situatie besproken met de raad over de weekmarkt. Namens de marktcommissie haalt hij aan dat er nooit eerst goed overleg is, in vele gevallen zijn dingen al besproken en is er geen overleg meer mogelijk.

De verkeerd geplaatste stoelen van afgelopen vrijdag was de druppel bij de marktcommissie. Deze waren geplaatst volgens een tekening terwijl het eerder al duidelijk was dat daardoor de aan- en afvoer route problemen gaf. (Lees ons artikel Stoelendans op de markt.)

Vanaf begin zijn de marktlui niet 100% betrokken bij o.a. de herinrichting van De Markt. Het was al bekend dat de hergebruikte keien problemen zouden geven bij hun maar ook bij de bezoekers van de weekmarkt. Vooral ouderen met en zonder hulpmiddelen alsmede rolstoelgebruikers klagen steen en been over de ongelijke keien.

Chris Verburg gaf aan dat het voelde of er geen gevoel is voor de weekmarkt. Zo had hij het ook over verdwijnen van omliggende parkeerplaatsen, iets wat de binnenstadondernemers ook heel goed merken. De marktlui hebben het gevoel dat de gemeente van hun af wil.

Zowel PVDA en VVD stelden ook vragen aan de wethouder Ine van Burgsteden over de blunder met de stoelen en hoe het zit met de communicatie. Waarop ook anderen aanschoven uit de gemeenteraad en vragen hadden over de communicatie en het proces van een overleg.

De wethouder gaf aan de beste bedoelingen met de weekmarkt te hebben en dat de stoelen reeds al eerder op de tekening stonden die de marktcommissie te zien heeft gekregen. Ook Arnhems Hart heeft deze tekeningen in het maandelijks overleg gezien, maar daar stonden echt geen stoelen op.

De wethouder geeft aan dat in het proces zorgvuldig gecommuniceerd was met de marktlui waar de stoelen zouden komen te staan. Dit is ook gedaan met de plaatsing van de banken en nutsvoorzieningen op het plein. Wel geeft ze te kennen dat dit niet door haar gedaan is maar door andere ambtenaren.

De VVD heeft afgelopen vrijdag diverse marktlui gesproken en heeft daar te horen gekregen dat er geen goede communicatie is terwijl de wethouder zegt van wel. Verder geeft de VVD aan dat de stad niet wordt gehoord terwijl het college zegt van wel en dat de weekmarkt dat niet alleen is. Ze vraagt zich af hoe de gemeente Arnhem dit kan en gaat verbeteren.

Lea Manders van Arnhem Centraal geeft aan dat de wethouder zegt gedeeld, maar is er dan een goed overleg of is het alleen gedeeld? De wethouder zegt dat er al heel wat maanden van overleg is vanaf de herinrichting, wellicht is er dan wat vergeten bij de mensen.

De gemeente Arnhem is momenteel in overleg om de weekmarkten te gaan verzelfstandigen. Hierdoor is er o.a. geen marktmeester, brancheringslijst en marktverordening meer en hebben de marktlui als stichting meer te zeggen. Wie dan op de weekmarkt wilt staan moet echt solliciteren. Hiervoor is reeds een werkgroep van ruim 20 marktlui samengesteld die a.s. woensdag de 17e hun eerste overleg hebben.

In Nederland zijn reeds al een aantal weekmarkten verder gegaan als zelfstandigen. Sommige weekmarkten zien er totaal niets in en blijven onder de hoede van de gemeente. In Arnhem hebben de marktlui niets te kiezen en wil de gemeente dit gewoon doorzetten.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart