fbpx
Nieuws

Weekmarkt krabbelt zeer langzaam overeind na verhuizing.

De weekmarkt staat sinds 9 december 2016 op De Markt. Vele protesten, gesprekken, handtekeningsacties en zelfs een zitting bij de Raad van State weerhield de gevreesde verhuizing niet.

Na een denderende opening met veel gratis spullen en boodschappentassen zakte het ineens in. Marktkooplieden behaalden niet de omzet die zij eerder op het Kerkplein hadden. Ondanks de vele reclame en vlaggen bleven de kopers weg en moesten sommige marktkooplieden met minder personeel doen.

Ook al krabbelt de markt weer wat overeind, er zijn nu al marktkooplieden die naar een andere markt zijn gegaan en een tweetal denkt er nog over om te stoppen op deze weekmarkt. Een ander wil zelfs straks bij het derde kwartaal 75% minder kramen gaan huren. Sommige marktkooplieden wachten nog even de zomer af.

Op vrijdag rond lunchtijd is het langs de rechtbank erg druk. Veel benutten hun pauze om even een visje of loempia te nuttigen. Anderen nemen wat kaas en verderop wat afgebakken brood om vervolgens dit op de Rijnkade op te eten. Maar als men dan verder kijkt in het hart van de markt is het kalm tot zeer rustig met kopende bezoekers.

Zaterdags heeft de weekmarkt geen profijt van kantoorpersoneel dat zijn lunch op de weekmarkt komt halen en nuttigen. Men is dan geheel afhankelijk van bewoners en binnenstad bezoekers. Iets wat dan ook opvalt qua drukte en het komt veel later op gang, dit was op  het Kerkplein niet het geval.

Ook heeft men dan totaal geen aansluiting met de winkelstraten. Wil men naar de weekmarkt dan zal men er ook echt heen moeten lopen. Eerder ging men van Koningstraat richting de Bakkerstraat of Weverstraat en v.v. En momenteel door al het werkverkeer op het Kerkplein e.o. kan men van een fijne wandeling naar de weekmarkt al niet meer spreken.

Toch zijn er diverse verschillen te zien en te horen. Waar de één nog niet de helft van zijn oude omzet haalt heeft de ander wat meer dan eerder. Wel valt op dat marktkooplieden met noten en delicatessen zaterdags drukker hebben.

De Rechtbank heeft aangegeven totaal geen overlast van de vislucht te hebben. Wel moest er even wat meer ruimte gemaakt worden om de rolstoelopgang beter te kunnen bereiken. Ook zijn alle visboeren en snackwagens gecontroleerd op brandveiligheid in december 2016.

Diverse marktkooplieden hebben gevraagd om plaatsverbetering maar de gemeente houd dat nog tegen. In de marktcommissie, is onlangs aangegeven dat eerst wordt aangekeken hoe het de komende drie maanden gaat, ook vanwege het komende zonnige voorjaar. Tevens zal de buitenste (food)rand op zaterdag gewoon zo blijven staan.

Koningsdag, the day after:
Op vrij- en zaterdag na Koningsdag is De Markt nog een chaos om de weekmarkt er te laten doorgaan. Men is dan nog bezig om het plein op te ruimen na Koningsdag. Drie keer per jaar mag volgens de verordening een weekmarkt verplaatst worden. Dit zou nu voor de komende drie jaar rond Koningsdag al gelden.

De twee opties zijn de parkeerplaats bij de Rijnhal waar eerder al de weekmarkt van de Drieslag heen was verhuisd. En dit was totaal geen succes te noemen. De andere optie is de parkeerplaats aan de Westervoortsedijk/Nieuwe Havenweg.

Dit laatste ligt op 8 min fietsen van het centrum en heeft ruime parkeerplaatsen dichtbij. Ook stopt er een bus dichtbij. Daarnaast kan de weekmarkt hier veel profijt van hebben omdat winkelcentrum De Lely er naast zit.

De marktkooplieden wilden heel graag dicht bij het centrum staan omdat eerdere jaren ook altijd heel goed was na dit evenement. Vele mensen zijn dan vrij en ook toeristen komen dan Arnhem verkennen.

Lees ook: Arnhemse weekmarkten worden zelfstandig.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart