Wat wilt u kwijt over Coehoorn? – (XII)
In de wijk met een rafelrandje gebeurt onderhand nu wel van alles. Er wordt a.s. woensdag al gesproken in de gemeenteraad over de herinrichting van De Blauwe Golven. Eigenlijk een project die samengevoegd had moeten worden met Coehoornvisie en Stationsplein-West. Nu zijn het drie verschillende projecten die op diverse punten met elkaar te maken hebben en hierdoor in de uitwerking ook wel wat dwars zitten.
In de eerdere artikelen gaven we al aan dat de anti-kraak woningen aan de Bergstraat 27, 29, 31 verkocht gaan worden en dat de opbrengst ten goede komt aan het verbeteren en herinrichten van de Bergstraat, Korte Coehoorn- en Coehoornstraat. De voorbereidingen om deze in de verkoop te zetten is al in de maak en zal medio januari 2021 gebeuren.
Inmiddels zijn ook de andere plots leeg en wordt voormalig basisschool De Rank (plot 1) in het voorjaar gesloopt. De plots 3a en 3c zullen als één verkoop doorgaan waarbij 3a gesloopt zal worden zodat de nieuwbouw op deze plek meer naar binnen zal komen.
Na de sloop zal er zeker historisch onderzoek worden gedaan omdat er vroeger de stadswal en wellicht een gracht hier hebben gelopen. Grondboringen wijzen i.i.g. deze richting wel op. Wat dat betreft is er in de binnenstad nog veel historie waar de archeologen heel graag mee bezig willen.
Op de plek van voormalig basisschool De Rank (plot 1) zijn al impressies verschenen van Hoogte 2 Architecten. Projectontwikkelaar Did Vastgoedontwikkeling ontwikkelt samen met Stichting Coehoorn Centraal een mixed-use gebouw met 24 sociale huurwoningen en ruim 1100 m2 creatieve bedrijfsruimte. Onder dit pand komt dan een parkeerkelder voor 19 auto’s voor de huurders van het pand.
De 24 sociale huurwoningen zullen worden verhuurd door een woningcorporatie. Momenteel is men nog in gesprek met Vivare, Portaal en Volkshuisvesting over wie deze kar straks zal trekken. Immers er is ook een best bedrag mee gemoeid als verhurende partij. Alleen woningcorporaties mogen sociale huurwoningen verhuren.
We lieten al eerder weten dat de eerste tekening was afgekeurd door de gemeente. Door veel werk en aandacht te zetten op de verbinding straks met het vernieuwde Coehoornpark is er een veel mooiere versie verschenen.
Vijf verdiepingen, glaspartijen, openslaande deuren en zelfs Franse balkons zullen de Coehoornstraat 60 straks mooi gaan opvullen. Met een gemeenschappelijke daktuin waar ook menige huurder daar straks goed zal vertoeven lijkt ons.
Bronskleurige aluminium, hoge kozijnen, hout en schoonwerk beton zullen dit pand gaan omkleden. Met een diverse partij aan klimmend groen tegen de gevels aan lezen wij uit de stukken.
Afhankelijk van wat men nog allemaal vanaf de sloop tot het bouwrijp maken van de grond tegen komt is de verwachting dat men medio zomer 2021 zal gaan starten met de bouw. Hiervoor zal ook het park volledig bouwterrein gaan worden en niet toegankelijk zijn. Voor sommige bomen en planten heeft de gemeente Arnhem al een herbestemming gevonden.
Het CPO project zal nog wel even op zich laten wachten, aldus de projectmanager. Zij zijn nog bezig met de tekeningen. Verwachting is ook dat men medio zomer 2022 pas op plot 2 zal gaan bouwen en dit twee jaar kan gaan duren. Wanneer alle plots en de anti-kraakwoningen zijn aangepakt begint men met het Coehoornpark en het aanpakken van de Bergstraat, Korte Coehoorn- en Coehoornstraat.
Maar voordat men deze wegen gaat aanpakken zullen bewoners en de gemeente Arnhem nog vele goede gesprekken moeten voeren inzake afsluitingen en vergroenen. En er ligt een motie “Kaders vernieuwing Bergstraat”. Hierin staat dat fietsers en voetgangers op de eerste plaats komen en bewoners niet meer verkeersoverlast moeten hebben dan nu het geval is. Gevolgd door meer groen en voldoende parkeerplaatsen.
Impressies © H2A
Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.