Wat wilt u kwijt over Coehoorn? (III)

Er waren drie bijeenkomsten gepland om de Coehoornvisie te bespreken. De buurt waar een vijf jaar geleden men kwam om de lege panden van de gemeente Arnhem op te vullen, vanuit daar is de Stichting Coehoorn Centraal begonnen.

Ze, de gemeente en stichting, zeggen dat er een Coehoorn DNA ontwikkeld is met een grove tik vanuit Berlijn. De Duitse stad waar men creatievelingen samen brengt en vaak in een mooi ruim pand of loods die men naar eigen idee verder aankleedt en ontwikkelt. Maar wordt deze DNA ook gedeeld onder de meeste bewoners van Coehoorn, of laten ze het maar wat oogluikend toe? Dit doet ons gelijk weer denken aan een bewoonster die ineens een blauw smurfachtige lantaarnpaal voor haar deur had, opgepimpt door een creatieveling.

Als we de laatste bijeenkomst bekijken wordt er weinig over DNA en de stichting gepraat. Maar meer over het slopen en bouwen van nieuwe woningen c.q. appartementen met daaronder een levendige plint. Maar wie beslist er hoe levendig die plint zal en mag worden? Zijn het de pandeigenaars of treedt de winkelsluitingswet straks in bij de werkateliers die men graag om het huidige Coehoornpark wil gaan bouwen? Gaan we daar op koopzondag een rondje winkelen?

Als gespreksleider was deze avond Hans Esmeijer. Esmeijer is vooral bekend als gedeputeerde van de Provincie Gelderland tot 2011 en heeft daarna nog heel wat referenties behaald op zijn cv. https://arnhemshart.nlWij kennen hem als direct en to the point als het gaat om gesprekken en afspraken. Dat bleek ook toen hem opviel dat er helemaal niets werd opgeschreven door de aanwezige ambtenaren, maar dat werd toen wel gelijk gedaan.

We hebben het grotendeels over hoogtes en sociale huurwoningen. In de visie staat dat er 30% sociale huurwoningen komen in de nieuwbouw. Wanneer er 100 woningen komen, zijn er maar 30 daarvan bestemd voor sociale huur. Op de vraag wie deze sociale huurwoningen gaat verhuren komt helaas geen duidelijk antwoord. Immers Volkshuisvesting Arnhem heeft al aangegeven dat zij vanwege deze CPO constructie de woningen niet mag verhuren. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.

Ook wordt er gepraat over mogelijke studentenhuisvesting in Coehoorn, het pand aan het Nieuwe plein zou daar wellicht zeer geschikt voor zijn. Maar vele bewoners hebben al jaren nare ervaringen met het gebouw aan de Bergstraat waar ze heel veel overlast van ervaren. Door bemiddeling via ons is dit al behoorlijk gedaald.

En dan de hoogtes voor de nieuwbouw, zijn vier woonlagen genoeg of toch vijf? Gaan we naar twaalf of toch acht? Bewoners zien het liever niet te hoog maar het hangt toch af van het geld dat het oplevert voor de gemeente Arnhem. Immers de gemeente Arnhem heeft indertijd diverse panden aangekocht vanwege het oude Rijnboog project en wil dan ook dat bedrag volledig terug…..en liefst een tik meer natuurlijk.

Het is zeer vreemd dat de aanwezige stedenbouwkundige de eerdere argumenten van de andere bijeenkomsten naast zich neer legde en niet gelijk wat verwerkte en bespreekbaar maakte op deze avond. Voor hem stond de Coehoornvisie eigenlijk al vast. Iets wat diverse bewoners zich aan stoorden toen het ging om de uitrit van de parkeerkelder naar de Bergstraat en afsluiten van de Coehoornstraat t.h.v. Stella. Want dat zien de aangrenzende bewoners totaal niet zitten.

Coehoorn is de grootste bouwput geweest indertijd van Arnhem Centraal en had indertijd vele criminaliteit in de buurt, aldus een bewoonster. Waarom nu focussen op de “Gouden Kooi” en de rest van Coehoorn vergeten? Wanneer men dit nu gaat aanpakken zal men naar geheel Coehoorn moeten kijken want alles staat met elkaar in verbinding. Of is men alsnog bang dat de stichting verdwijnt en men mogelijk geld misloopt?

https://arnhemshart.nlVele jaren zijn ons dingen belooft en toegezegd in o.a. de Bergstraat, Oude Kraan, Vijfzinnenstraat en de Utrechtsestraat. De Bergstraat zou na Arnhem Centraal direct heringericht worden maar dat schijnt nu weer een jaar of vijf te duren, aldus een andere boze bewoner. Jullie delen de buurt nu al in gele en rode gebieden, maak er één goed gebied van en kom je beloftes na en niet steeds afwimpelen!

De komende tijd gaat de projectleider alle opgehaalde opmerkingen, ideeën en argumenten van de bijeenkomsten uitwerken. Men zal medio september/oktober 2019 verder praten en alles delen met de bewoners.

En neemt de gemeente Arnhem gelijk de twee anti-kraak woningen mee in de Bergstraat, want dit was zelfs de aanwezige wethouder Roeland van der Zee nog onbekend op deze avond. Wanneer men daadwerkelijk met de sloop en bouw gaat beginnen is totaal nog onbekend. De aanwezige tijdsplanner laat veel ruimte over en zelfs tot na 2023.

Op maandag 3 juni a.s. zal er ook nog gesproken worden over de Coehoornvisie op onze buurttafel. Hiervoor hebben we ook o.a. de projectleider uitgenodigd.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart