fbpx
Nieuws

Wat doet die kubus daar?

Zo begint ook de titel van een pagina op de website van de gemeente Arnhem. Onderhand vragen steeds meer Arnhemmers zich af wat die gele grote rakker daar nu echt doet. Want momenteel kost het gewoon belastinggeld in plaats dat het ook iets daadwerkelijk oplevert.

Wethouder Hans de Vroome (D66) werd tijdens een eerdere gemeenteraadsvergadering ook door Arnhem Centraal op het matje geroepen over de gele kubus op het Gele Rijdersplein. Vanuit het oude college is dit bouwwerk tot stand gekomen om zo te kijken wat er allemaal mogelijk kan zijn op de plek van de oude pergola. Onder de naam “Placemaking Gele Rijdersplein” werden de twee vergunningen aangevraagd.

Het Gele Rijdersplein is verder al aardig ontwikkeld om aangepakt te worden en reeds is er ook een aannemer hiermee gestart wat de eerste fase zal maken. Het plein waar eerder nog ruim 100 auto’s mochten parkeren wordt straks een verbinding met de stad. Gras en meer groen worden de hoofddelen als het werk klaar is. Ook komt er een soort wateruitloop waar de Sint Jansbeek straks uit zal stromen richting de Beekstraat.

Voor de kubus was een bedrag gereserveerd van €200.000,- dat wellicht al overschreden kan zijn nu. Ook is vanaf begin het niet goed gegaan met gesprekken tussen de gemeente en ondernemers. Alhoewel de gemeente naar een soort van klankbordgroep wijst is het uit de stukken op te maken dat het daarin ook niet het één en ander goed is verlopen. Zo is er nog steeds geen horecavergunning aangevraagd en/of verleend voor de kubus en ook de geplande Stichting Gele Kubus is nog steeds niet opgericht. Ook voor de evenementen die de organisator, Crazy Coasters, regelt worden geen (evenementen)vergunningen aangevraagd.

https://arnhemshart.nl/Ook in het benaderen van de ondernemers en bewoners zijn sommigen buitenspel gezet weten we uit eerste hand. Een ondernemer laat weten helemaal klaar te zijn met de gemeente Arnhem als het gaat om betrokkenheid. Een ander antwoord zoals de meesten, “De gemeente doet het toch wel!”.

In de gemaakte afspraken met de organisator staat dat er 12x per kwartaal een evenement wordt georganiseerd. Afgelopen december 2018 was het kerstevenement “Arnhem Samen” gaande. Daar werd dagelijks muziek gespeeld en waren er diverse gratis hapjes en dranken aanwezig. Met “Arnhem Samen” heeft men wel de verwachte planning van evenementen behaald in december 2018.

Als er evenementen zijn worden deze op een poster gepubliceerd die op de kubus hangt en op hun Facebook pagina. Er is wel een eigen website maar deze staat nu weer doorgelinkt met hun Facebook pagina. Ook in de media wordt er verder met geen woord gerept over evenementen die komen, Arnhem Centraal vindt dan ook deze informatie zeer beneden peil en heeft dat ook medegedeeld aan de verantwoordelijke wethouder. Daarnaast heeft de website ook duizenden euro’s al gekost vorig jaar.

Ondanks dat de gele kubus er gekomen is om te kijken naar de mogelijkheden om dat gedeelte van het plein aan te passen zijn er eigenlijk alleen maar diverse betaalde optredens geweest. Deze optredens zijn ook wel gewenst omdat men ook een % horeca afdracht moet doen naar de gemeente Arnhem, zodat later zal blijken of de gereserveerde €200.000.- voldoende is geweest. En dat terwijl een horecavergunning nog steeds ontbreekt, een vergunning die de gemeente even snel wil doorvoeren en ook nog wil betalen.

Maar is het gewenst om alleen betaalde evenementen te organiseren in de opzet om te kijken wat er de mogelijkheden zijn? Of wil de gemeente Arnhem zo onder het gereserveerde gele kubus budget blijven? Menige Arnhemmer zou zo een aantal mooie evenementen kunnen opnoemen waar iedereen ook baat bij heeft en vooral laagdrempelig. Ook wij hebben al diverse suggesties genoemd.

M.b.t. het toegankelijk maken van de gele kubus schort ook nog veel. Bij de kubus zelf kan men wel via een “ramp” naar binnen maar bij de drie traptreden daarvoor ligt nog steeds niets. Ook wij hebben dit aangehaald bij de gemeente Arnhem maar deze verwijst steeds weer naar andere partijen. Het toegankelijk maken van de gele kubus, voor mindervaliden, is een zaak voor de gemeehttps://arnhemshart.nl/nte Arnhem. Maar zolang er ook geen reguliere evenementen zijn voor iedereen zal de gemeente deze boot ook wel afhouden.

Ondanks dat wethouder Hans de Vroome nu verantwoordelijk is voor de gele kubus, is het nog een erfenis van het vorige college toen Ine van Burgsteden hiervoor verantwoordelijk was als wethouder. De kubus blijft nog tot midden oktober 2019 staan en daarna zal pas blijken wat de totale kosten zijn geweest en vooral of het effect heeft gehad om verder uit te werken.

De aannemer is gestart met de rioleringen in fase 1 om aansluitend een gedeelte van het Gele Rijdersplein opnieuw in te richten. Deze eerste fase is omstreeks 19 april 2019 klaar.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart