fbpx
Nieuws

Warenmarkten bijna verzelfstandigd.

Afgelopen maandagavond werd er weer informatief gesproken over het verzelfstandigen van de Arnhemse warenmarkten. Eigenlijk zou dit al één van de laatste vergadering zijn en zullen de warenmarkten in Arnhem als een zelfstandige stichting verder gaan per 1 april a.s.

Van de vele weekmarkten in Arnhem zijn er eigenlijk nog vier die straks overgaan in de Stichting Arnhemse Markten. Zo zijn de markten bij Winkelcentrum Elderhof en het Jansplein standplaatsen geworden doordat de animo om hier te staan zeer teruggenomen is. Overblijven de warenmarkten op De Drieslag (woe), Geitenkamp (zat) en de Markt (vrij/zat).

Vorige week berichtte de Gelderlander nog over een teruglopende markt op de Drieslag en het uitbreiden van de warenmarkt de Markt langs het Duivelshuis en Sint Jansbeek. Deze twee markten zijn eigenlijk slechter gaan lopen na een verplaatsing en de herinrichting.

Bij beide markten speelt ook het parkeren enorm mee, bezoekers kunnen niet echt dichtbij meer parkeren en wijken dan uit naar bv Kronenburg of Presikhaaf om daar hun inkopen te doen. Als men kijkt naar onze binnenstad zit de warenmarkt niet echt meer in het centrum. Wie bv. In het winkelgebied loopt, weet niet dat er een warenmarkt is op de vrij- en zaterdagen, terwijl in vele andere steden dit wel goed wordt aangegeven en zeer zichtbaar is. Ook horen de marktondernemers geregeld te horen dat men niet wist dat er een warenmarkt is en/of dat deze naar de Markt was verplaatst. (Sinds 9 december 2016 verplaatst vanaf het Kerkplein.)

Wethouder Ine van Burgsteden geeft aan dat zij alleen uit de Gelderlander heeft vernomen dat de marktondernemers graag op de zaterdag langs het Duivelshuis en Sint Jansbeek willen staan. Een soort lint die ook bezoekers moet trekken naar het plein op de Markt. Op de vrijdagen gebeurt dit al en bezoekers lopen dan ook door naar het plein, de warenmarkt is dan ook beter en goed in beeld.

Wethouder geeft aan laatst een gesprek gehad te hebben met de stichting en dat ook daar deze optie niet aangehaald is. Zeer vreemd want vanaf dat bekend is dat de warenmarkt verplaatst zou worden, hebben de marktondernemers dit al aangegeven en ook om weer ouderwets als eerder naast de zijkant van de Eusebiuskerk te kunnen staan.

Arnhem Centraal vraagt zich af of zaterdags de boeken- en platenbeurs aangesloten kan worden op de warenmarkt. Deze vindt elk kwartaal plaats en staat dan ook langs het Duivelshuis, en merkt men op de warenmarkt al dat er meer bezoekers hierdoor komen. De wethouder geeft aan dat dit iets is voor de nieuwe stichting die in april a.s. van start moet gaan.

De CDA wil graag rond de Markt flitsparkeren invoeren. Hier kan men dan bv 30 minuten parkeren om te laden/lossen. Ine van Burgsteden geeft aan dit te willen bekijken omdat ook de stichting heeft aangegeven dat parkeren een probleem is. Volgens ons zit de oplossing eigenlijk niet in het flitsparkeren maar in meer de Prinsenhof te promoten en deze om 07.00 uur open te zetten i.p.v. nu om 10.00 uur op de zaterdagen. Voor dit laatste hebben wij ook al de wethouder Geert Ritsema verzocht om dit mogelijk te maken. Groen Links heeft al direct aangegeven niets te voelen voor het flitsparkeren.

Ondanks wat opmerkingen van de commissie sloot de wethouder af dat ze blij is dat iedereen de verzelfstandiging toejuicht. Ze gaat met de stichting verder in overleg over het mogelijk flitsparkeren en het lint langs het Duivelshuis. Ook beloofde zij wanneer de stichting indringende besluiten gaat nemen, zij de gemeenteraad direct zal informeren.

De volgende keer zal het een hamerstuk vergadering worden en kan de stichting vanaf 1 april 2018 van start. In een eerder artikel gaven wij al aan dat de marktondernemers nu ook online hun herkenbaarheid geven. En er is zelfs wat te winnen.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart