fbpx
Nieuws

Warenmarkt verhuizen of niet?

Gerrie Elfrink (SP) stelde afgelopen maandag vragen over de warenmarkt die sinds december 2016 is verhuisd van het Kerkplein naar de Markt. Vanwege nieuwbouw van Focus Filmtheater en woonblok “De Martinus” moest de warenmarkt hiervoor wijken.

De warenmarkt is sinds de verhuizing behoorlijk gedaald met bezoekende klanten vanwege o.a. de ongelijke bestrating en omdat erbij de Markt zelf geen (grote) parkeerplaats meer is. Daarnaast is het elke vrijdag te druk er omheen door het verkeer en heeft het ook al lange tijd last van het vele bouwverkeer dat o.a. voor de aangrenzende nieuwbouw komt laden en lossen. De bereikbaarheid is hierdoor dan ook vaak dieptreurig te noemen.

In het nieuwe coalitieakkoord is opgenomen om de warenmarkt weer te verplaatsen rondom de Eusebiuskerk en de Sint Jansbeek. Dan is de aansluiting weer terug met het winkelcentrum, iets wat de binnenstadondernemers weer willen. Deze ondernemers merken ook dat door de verplaatsing naar de Markt bij hun een daling is van de omzet.

De nu verantwoordelijke wethouder, Jan van Dellen (VVD), mocht de vragen beantwoorden en uitleg geven hoe hij over deze verplaatsing en vooral de communicatie denkt. Immers de ondernemers aan de Markt waren zeer verbaasd dat de warenmarkt weer voor hun neus gaat verplaatsen. Voor hun zou dit weer een behoorlijk omzetverlies zijn nadat zij net zijn bijgekomen van de heringerichte markt welk hun vele maanden ook omzetverlies heeft bezorgd.

De wethouder verklaarde dat hij met diverse ondernemers heeft gesproken op de Markt en rond de Eusebiuskerk. Er zijn diverse belangen die er spelen volgens hem. Ook met de stichting https://arnhemshart.nl/Arnhemse Markten zouden goede gesprekken gaande zijn. Antwoorden die echt niet tot tevredenheid waren bij Gerrie Elfrink.

We doen dit voor de binnenstad en ook de wisselwerking volgens de wethouder. De marktondernemers hebben een omzetverlies van ongeveer 30% sinds de verhuizing. En we gaan bekijken of we samen tot een oplossing kunnen komen, aldus de wethouder.

Mattijs Loor (D66) vond het vreemd dat er 30% minder omzet was en vernam dit ook als eerste keer. Op vragen of dit verband hield met de verhuizing in 2016 kon de wethouder niet bevestigen, waarschijnlijk spelen er ook andere zaken mee. De omzetdaling was aangegeven door de stichting en PBA (Platform Binnenstad Arnhem).

In het coalitieakkoord staat dat voor de nieuwe verplaatsing een bedrag van €250.000,- is gereserveerd. Als de verplaatsing doorgaat zal men ook de huidige bestratingen naast de Sint Jansbeek weer moeten open maken voor elektra en wateraansluitingen.

Inmiddels hebben een paar ondernemers aan de Markt een gesprek gehad waarbij al is gezegd dat bij een verplaatsing niet de volledige warenmarkt verplaatst zal kunnen worden vanwege de ruimte. Diverse marktondernemers vinden dat er alles verplaatst zal moeten worden of niets.

Bij vele marktondernemers heerst momenteel het gevoel van tweezijdigheid, nu weten vele klanten hen weer te vinden en dat zullen ze bij een verplaatsing ook weer volledig moeten opbouwen. Ook zijn er nog geen daadkrachtige gesprekken geweest met de wethouder en de vraag is wanneer ze eventueel weer gaan verplaatsen. Immers de vakantietijd komt er aan en dan zijn veel ambtenaren niet aanwezig.

Of de Rechtbank Arnhem in deze mogelijke verplaatsing ook nog een rol heeft is onduidelijk. In april 2018 heeft een onafhankelijk bureau een onderzoek gedaan, in opdracht van de Rechtbank Arnhem, naar de indringende visgeur. Deze heeft last van indringende visgeuren als de visboeren vrijdags naast de Rechtbank Arnhem staan. Dit onderzoek vond plaats op de eerste dag dat de stichting actief was.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart