Walstroom op een dwaalspoor?
Ondanks dat er voor veel geld walstroom is aangelegd aan de Rijnkade, wordt er weinig tot geen gebruik van gemaakt. Walstroom is een stroomvoorziening waar schepen gebruik van kunnen maken als zij aan de kade liggen. Hierdoor is men niet afhankelijk van een (diesel) aggregaat waarop elk schip draait als deze vaart.
Naast de stank en geluidsoverlast welk omwonenden van de Rijnkade ervaren, zijn schepen niet verplicht om gebruik van te maken van walstroom. In diverse andere steden die ook walstroom hebben, zoals Nijmegen, is dit wel verplicht. Schippers vinden het gebruik van walstroom te duur aangezien de dieselprijs vele malen goedkoper is. Globaal scheelt dat een schipper €1000,- per dag.
Vele bewoners proberen de gemeente over te halen om walstroom verplicht te stellen als een schip aanlegt. Ook in een schouw waar Arnhems Hart bij was betrokken indertijd, gaven de aanwezige bewoners aan zeer veel last en hinder te ondervinden van deze stinkende ronkende aggregaten en vooral als zij de nacht ingaan. Een co2 rapport uit 2015 geeft ook aan dat de waardes op de Rijnkade hoger zijn dan bv. op de Oude Kraan.
Lea Manders (Arnhem Centraal) heeft hier vragen over gesteld aan de wethouder Ine van Burgsteden. Tevens willen de schippers van de historische schepen (bruine vloot) aan de Rijnkade heel erg graag walstroom zodat zij niet steeds van hun aggregaten gebruik hoeven te maken. Echter hiervoor is een uitbreiding nodig naar hun ligplaatsen en zijn er extra kosten van €40.000.
De wethouder geeft aan om walstroom verplicht te gaan maken voor de witte vloot (cruiseschepen e.d.) en dit ook in de haven- en kadeverordening te zetten. Zij geeft aan dat door deze verplichting schepen Arnhem niet links zullen laten liggen. Daarnaast zijn er ook groene schepen die zeer milieutechnisch voorbereid zijn en die reeds ook in Arnhem aanmeren.
Op 20 maart 2017 heeft de heer Reijmers de gemeenteraad toegesproken. Hierin deed hij zijn betoog om walstroom mogelijk te maken voor de bruine vloot die er geregeld ligt. De wethouder gaf toen al aan dat de gemeente hiervoor geen geld had. De Stichting Historische Schepen Arnhem (SHSA) zou zelf een pot te creëren om dit mogelijk te maken, aldus de wethouder.