Vleermuishuis Project

We hebben in ons land ongeveer 20 soorten vleermuizen. Dit zijn allemaal beschermde soorten. Dat betekent dat vleermuizen niet gedood, gevangen of gestoord mogen worden. In de wet staat dat als mensen iets bouwen, dan moet er rekening worden gehouden met de vliegroutes en jachtgebieden van de vleermuizen. Dat is belangrijk want de vleermuis heeft het niet zo makkelijk.

Door moderne huizenbouw, verstedelijking, het verdwijnen van bomen door verkeerd bomenbeleid en bestrijdingsmiddelen kunnen zij steeds moeilijker een nestje en eten vinden. Daardoor zijn al 3 soorten vleermuizen verdwenen uit onze land en staan er meerdere op de rode lijst van uitstervende dieren. En dat is jammer. Want vleermuizen zijn hele toffe beesten! Ze eten bijvoorbeeld insecten en dat is best fijn als je van die prikkende muggen of griezelige spinnen af wilt. Insectenetende vleermuizen kunnen per nacht meer dan de helft van hun lichaamsgewicht aan insecten eten en besparen boeren veel geld doordat ze minder bestrijdingsmiddelen hoeven te betalen. De meeste soorten vleermuizen voeden zich met fruit, nectar, stuifmeel, insecten en sommigen eten zelfs visjes, kikkers en knaagdieren.

Vleermuizen zijn ontzettend belangrijk voor meerdere ecosystemen en zorgen bijvoorbeeld voor bestuiving. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren op aarde die kunnen vliegen! De vleugel van een vleermuis lijkt op onze eigen hand. Tussen elke vinger van de vleermuis zit een stukje vel dat aanvoelt als ons ooglid. Er zijn ongeveer 1000 verschillende soorten vleermuizen in de wereld. Sommige vleermuizen migreren als het kouder wordt naar warmere gebieden en anderen houden een winterslaap. Niemand weet waarom alle vleermuizen op zijn kop hangen.

Vleermuizen zijn slim, nuttig en leuk
Vleermuizen zijn erg intelligent en ze leren het meeste van hun moeder. De meeste vleermuizen kunnen goed zien, zelfs in het donker en ze hebben allemaal ogen. Degenen die maar een beetje zien, gebruiken een speciaal soort sonar. Ze gebruiken hun geluid als een sonar om hun omgeving te kunnen zien. Ze volgen de geluidsgolven die weerkaatsen op vliegende insecten. De kleinste vleermuis is de hommelvleermuis die ongeveer 2 gram weegt. En de grootste vleermuis is een fruitvleermuis met een vleugelspanwijdte van 1,5 meter, die meer dan een kilo weegt. De oudste vleermuis die ooit in het wild is gevangen, was 44 jaar oud. Afhankelijk van waar je woont, is de beste tijd om vleermuizen te zien de lente tot de vroege zomer – de dagen zijn langer en vleermuizen komen tijdens de langere schemering naar buiten.

Hoe kan jij de vleermuizen helpen?
Je kunt vleermuizen een handje helpen door bijvoorbeeld een plank of een vleermuiskast op te hangen aan je huis. Als je een plank op minimaal 3 meter hoogte ophangt en ervoor zorgt er 1,5 tot 2 centimeter ruimte is tot aan de muur dan kunnen vleermuizen achter deze plank wegkruipen. Een vleermuishuis biedt nog betere bescherming. Een vleermuishuis kun je kopen maar ook heel makkelijk zelf bouwen. Hang de vleermuiskast het liefste op minimaal 3 meter hoogte en in de luwte maar met de voorzijde naar het zonlicht. Zorg er voor dat de aanvliegroute vrij is van takken of andere obstakels.

Het gebied om de vleermuiskast heen is heel belangrijk. Zet inheemse struiken en planten in je tuin die ook ‘s nachts geuren. Hier komen insecten op af die vleermuizen aantrekken. Kamperfoelie, teunisbloemen en marjolein zijn een paar voorbeelden. Natuurlijk ingerichte vijvers trekken ook insecten aan en dus vleermuizen. De meeste vleermuizen houden van het donker. Zorg er voor dat er zo min mogelijk licht op je tuin en de omgeving schijnt. Katten weten heel goed de verblijfplaatsen van vleermuizen te vinden en proberen de uit- en invliegende vleermuizen te vangen. Kattenbezitters kunnen in de zomer levens van vleermuizen redden door hun kat een uur voor zonsondergang naar binnen te halen. Dit is vooral van belang van half mei tot eind augustus.

Vivara Vleermuiskast Kortingscode Actie!
Vivara Natuurproducten geeft speciaal voor de @Vleermuishuis actie 15% korting op alle vleermuiskasten die je thuis aan je huis of in je tuin kunt ophangen. Wil jij ook een persoonlijke kortingscode? Stuur ons een email, dan nemen wij contact met je op en krijg je van ons je persoonlijke kortingscode. Vivara heeft ook een heel leuk doe het zelf pakket voor kinderen. Samen knutselen is leerzaam en stimuleert de creativiteit. Met het bouwpakket vleermuizenkast Igor leren kinderen bovendien meer over de natuur. Kijk op deze pagina van Vivara om alvast een mooie Vleermuiskast uit te zoeken

Stichting Arnhems Peil

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart