fbpx
Nieuws

Verzetsmonument krijgt een nieuwe plek.

“De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad.” een zin die herinnert aan het verzetsmonument dat aan de achterzijde van Musis Sacrum prijkte. Het monument is daar geplaatst in 2005 en bestond uit 128 aluminium fotopanelen met een wolkenpartij.https://arnhemshart.nl

De zin verwijst naar het feit dat het merendeel van de Nederlanders zich in de oorlog afzijdig hield. Zij kwamen, om welke reden dan ook, niet in verzet tegen de Duitse onderdrukking.

Het verzetsmonument was een monument ter ere van het verzet in Arnhem, ontworpen door de ontwerper Jouke Hoogland en de dichter Jos Pauw. Maar zou met de uitbreiding van Musis Sacrum verwijderd worden.

In 2015 werd er al door enkele partijen in de raad vragen gesteld omtrent waar het monument heen zou gaan. Toenmalig burgemeester Herman Kaiser beloofde persoonlijk dat hij een nieuwe locatie hiervoor zou vinden. Echter dat is hem toen niet gelukt. De 128 aluminium fotopanelen werden opgeslagen om daarna alsnog een andere bestemming te krijgen in Arnhem.

Nieuwe locatie:
Nu een twee jaar later heeft men gekozen om van de 128 panelen een aantal kubussen te maken met een spiegel erboven op. De spiegel verbindt de kubussen met de wolken die erin weerkaatsen.

Aan de Rijnkade bij het Jacob Groenewoudplantsoen komen zeven losse kubussen te staan. Met daarboven weer kubussen die de zin “De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad.” bevatten.https://arnhemshart.nl

Bij Musis Sacrum zal één kubus komen te staan die dan verwijst naar deze nieuwe locatie, samen met de gedenkplaat.

Samen met het Jacob Groenewoudplantsoen en de locatie van “Airborne at the bridge” is dit gedeelte van de Rijnkade een bijzonder eerbetoon en plek om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Op woensdag 11 oktober a.s. om 16.00 uur zal wethouder Gerrie Elfrink samen met de ontwerper Jouke Hoogland en de dichter Jos Pauw het monument onthullen op de Rijnkade. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart