fbpx

Vergroende Golven (I)

Het is december 2020 als de gemeenteraad akkoord gaat met het raadsvoorstel “Blauwe Golven” van wethouder Roeland van der Zee (VVD). Dit na veel jaren van discussies, protesten en raadsvergaderingen. In het aangenomen raadsvoorstel gaat het gebied Oude Kraan, Blauwe Golven, Roermondsplein en de graffitiberg volledig op de schop. Een kostenplaatje wat begroot is op €9.576.000.

Het belooft een samensmelting te worden vanaf ArtEZ, Rijnkade, Blauwe Golven richting het centrum en visa versa. Een gebied dat naast riante groene wandel en verblijf-zones, fietsroutes ook een uitkijkpunt krijgt, aldus de huidige plannen.

https://arnhemshart.nlDe fontein zal weer gaan spuiten, meer parkeerplaatsen onder de Nelson Mandelabrug en er komt een freestyle skate- en BMX voorziening, De Oude Kraan wordt meer vergroend en er komt een tuin onder de Du Soleiflat. Alle klinkers die op De Blauwe Golven liggen worden vervangen en de verlichting zal worden aangepast in het gebied.

Inmiddels is er een personele wisseling geweest en zit er een nieuwe fris en fruitige projectmanager. Deze zal het project verder begeleiden en zorgen dat men gauw kan beginnen met de herinrichting. De afgelopen maanden zijn er gesprekken geweest met Peter Struycken, gemeente en landschapsbureau Veenenbos en Bosch. Peter Struycken is de man die in 1977 De Blauwe Golven heeft ontworpen als kunstwerk.

De gemeente laat weten dat de gesprekken met elkaar zeer goed en constructief lopen en de planning meer concreet begint te worden. Zo zal men naar verwachting medio februari 2022 beginnen met de fontein. Deze zal weer in ere worden hersteld en duurzaam worden gemaakt. Ook zullen stratenmakers beginnen met op diverse plaatsen proefvlakken te maken zodat er een keuze gemaakt kan worden en men ook de diverse patronen kan zien. Het daadwerkelijk aanpakken van de Blauwe Golven staat gepland voor medio 2022.

Men wil eind dit jaar starten met het vergroenen van diverse stukken waar het kan en de muren weghalen bij de graffitiberg. Hierdoor zal de overlast mogelijk verdwijnen die de woonboot https://arnhemshart.nlbewoners aldaar al jaren ervaren. Vorige week is er een samenkomst, tussen deze partijen, geweest om de nieuwe mogelijkheden te bespreken waar de graffitikunstenaars een eigen plek kunnen krijgen.

Uitgangspunt is de gehele muur aan de hoge kade aan de rechterzijde van hun oude plek. De muur zal geheel vlak worden gemaakt zodat men makkelijk en beter zijn/haar kunsten er op kan spuiten. In het nieuwe plan wordt het fietspad naar de onderkade verplaatst en dit gedeelte opnieuw ingericht worden zodat het ook voor wandelaars een fijne omgeving wordt. Ook komt er een lichtplan en mogelijk camera’s. De kunstenaars hebben hun wens uitgesproken voor betere afvalbakken en een openbaar toilet.

https://arnhemshart.nlDe graffitiberg zal geheel afgevlakt worden en er wordt een folly geplaatst. Hoe en wat voor één is momenteel nog niet duidelijk. Arnhems Hart heeft gevraagd om te bekijken of het omringende gebied ingericht kan worden met veel bloeiende struiken, planten en weidemengsel. En geadviseerd om daarna de parkeerplaatsen Boterdijk aan te pakken zodat het één mooi gebied kan worden.

Voor de beoogde freestyle skate- en BMX voorziening is de planning dat deze begin 2023 kan worden aangelegd. Het talud zal hiervoor eerst afgegraven moeten worden en dat is onderdeel van het aangrenzende project Rijnkade. Hier wordt als het goed is eind 2022 mee gestart.

Voor dit jaar zijn er verschillende activiteiten op en rond de Blauwe Golven gepland. In oktober organiseert het Sportbedrijf Arnhem een Urban Sportsevent waarbij ook andere straatactiviteiten zullen plaatsvinden waarbij oud en jong zich zeker zullen vermaken. Daarnaast worden er verschillende proefopstellingen (o.a. fontein, nieuwe stenen, verlichting) gemaakt om te bekijken wat de beste keuzes zijn.

Ondertussen is landschapsbureau Veenenbos en Bosch samen met de gemeente bezig met het door de raad vastgestelde schetsontwerp te vertalen naar een voorlopig ontwerp. Naar verwachting is dit in september klaar is, en dan wordt het gepresenteerd. Dit ontwerp geeft een gedetailleerder beeld van de plannen. De gemeente zal hierover een nieuwsbrief maken en er komt een inloopbijeenkomst waarbij belangstellenden vragen kunnen stellen en kunnen reageren op het uitgewerkte plan.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart