fbpx

Veel twijfels over ondergrondse fietsenstalling AKU fontein.

Veel emotie, boosheid en onbegrip bij de Erven Tajiri en Brouwer, Bond Heemschut en Werkgroep behoud AKU fontein tijdens een lang ronde tafel bijeenkomst in het stadhuis van Arnhem. Tijdens deze ronde tafel werd het omstreden plan 2B uit het raadsvoorstel besproken waarin men o.a. een ondergrondse fietsenstalling onder de pergola wil realiseren.

https://arnhemshart.nl“Een aantasting en vernietiging van een monument en dat doet zeer veel pijn” werd er door de erven aangedragen deze avond. In het plan wordt de vloer een 60cm verhoogd zodat er een halfverdiepte fietsenstalling komt. Hierdoor komt alles op een hoogte van ongeveer 1.10 meter en afgezet met laag hekwerk zodat het een podium kan worden. Met trappen en een hellingbaan kan men de ondergrondse fietsenkelder dan bereiken. Daarmee vervalt dan de huidige lelijke bovengrondse fietsenstalling.

Het plan om in de winter een schaatsbaan realiseren op het waterbassin van het AKU fontein is van de baan, omdat de constructie dit niet hebben kan. Tevens zou de sokkel met daarop het beeld ‘Libelle’ van de kunstenaar Shinkichi Tajiri een schaatsbaan belemmeren en zelfs uitnodigen om erin te klimmen.

De erven en de werkgroep geven aan om eerst een restauratiearchitect erbij te halen die verstand van zaken heeft. “In De Eusebiuskerk wordt er ook goed en met verstand gerestaureerd dus vraag hun eens”, aldus de erven.

De gemeente Arnhem vindt dat zij anders is gaan denken doordat oud-wethouder Ine van Burgsteden eerder aangaf de pergola af te breken en op een andere manier toe te passen in de openbare ruimte. Hierop kwam al veel opstand omdat men het monument wil behouden en laten restaureren. Er werd met een vinger naar de gemeente gewezen omdat zij geen onderhoud pleegde aan het monument.

Komt er een “Place to be & meet” met een podium en een ondergrondse fietsenstalling? Volgens René Janssen van Royal absoluut niet als men naar het plaatje in zijn geheel kijkt. Zomers is erhttps://arnhemshart.nl veel activiteit omdat het water veel mensen trekt en kinderen er veel vertier hebben. In de winter is het gewoon stil.

In 2019 heeft men een verhoogde zitmuur geplaatst. Onder de platanen is gras gelegd met een ondergrondse versteviging zodat er evenementen plaats konden blijven vinden. Het plein is daardoor al in tweeën geknipt terwijl het beter was om het in zijn geheel aan te pakken na een degelijk plan van aanpak.

Momenteel is het een racebaan en vinden er geregeld aanrijdingen plaats. De route verleggen van het fietspad via de Jansbinnensingel zou het meer een plein maken dan dat het nu is. Hierdoor kan men meer vergroenen en zelfs doortrekken naar de Looierstraat. En hebben de terrassen meer ruimte vanaf de Janspoort richting de Bovenbeekstraat.

Op vragen van Daniel Decker (CU) om ook speeltuintoestellen e.d. op het gras te plaatsen werd positief gereageerd. Echter, dat werd eerder door ambtenaren afgewezen omdat er daar dan geen evenementen meer gehouden kunnen worden. Het Feestaardvarken kan daarom ook niet naar het Gele Rijdersplein volgens het Platform Binnenstad (PBA)

https://arnhemshart.nlOok de toegankelijkheid werd veelvuldig besproken. Voor mensen met een handicap is het niet mogelijk om in en bij het monument te komen. De grindbestrating is op vele plekken kapot, verzakt en zitten er gaten in. Ook mist men een hellingbaan naar de pergola boven. Wanneer men de fietsenstalling ondergronds maakt, onder de pergola, dan zou er een hellingbaan moeten komen tussen de 15 en 20 meter met een rustvlak. Daarnaast vraagt men zich af of de fietsenstalling wel geheel toegankelijk zal worden.

Momenteel is Rudius Vastgoed bezig om het pand aan het Gele Rijdersplein 39 om te bouwen tot 14 appartementen. De commerciële ruimte en ondergrondse kelder daaronder zijn ongeveer 800m2 groot. Op vragen van ons of dit mogelijk een fietsenstalling kan worden antwoordde hij positief. Dit kan een andere wending brengen in het verhaal.

Na deze ronde tafel bijeenkomst is het de beurt aan de gemeenteraad om verder te praten over het plan. De input die ze opgehaald hebben gaf her en der al twijfel of het plan wel een echt goed plan is.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart