fbpx

Veel inbreng en kritiek tijdens wijkgroenagenda.

De informatieavond om te bespreken wat er in de nieuwe wijkgroenagenda moet komen werd goed gebruikt. De inwoners van de binnenstad brachten veel ideeën binnen. Maar er klonken ook wel kritische geluiden deze avond.

De gemeente wil graag een ‘koele route’ realiseren in de binnenstad waar men bij elke +/-200 meter bij een schaduwplek kan zitten. Helaas geeft dit op veel plekken problemen vanwege kabelshttps://arnhemshart.nl en leidingen, en de verkeersstroom.

Een inwoner die op het Land van de Markt kijkt ziet daar graag groen maar ook weer niet te uitbundig omdat het daar echt leeft. Helaas is het daar onmogelijk om een mooie boom te plaatsen vanwege de riolering die ondergronds met elkaar verbonden is. Een aantal planten bakken die hufterproof zijn zou een uitkomst kunnen zijn.

https://arnhemshart.nl“Bij de Nelson Mandelabrug zou best wel een strook met asfalt verwijderd kunnen worden”, aldus een inwoonster van de Looierstraat. Eén rijbaan naar de brug toe en daarnaast een mooie rij bomen. Op de Nelson Mandelabrug wordt straks de bushalte Rijnstraat vergroend met bomen en struiken en komt er aan beide zijde een vergroende Abri.

Verhuurders zouden verplicht moeten worden om meer te vergroenen vinden de meeste inwoners deze avond. Men kijkt naar een bouwtekening en vraagt zich eerst af waar de parkeerplaatsen moeten komen i.p.v. bomen en struiken. Bij nieuwbouw of transformatie verplichten om een sedumdak te maken. De gemeente zou misschien een vergroeningsplicht of vergroeningsopgave kunnen eisen bij nieuwbouw of transformatie.

“Als ik in het groen wil lopen is dat niet in de binnenstad en moet ik daarvoor verder weg. De Veluwe of één van de Arnhemse parken is dan mijn groene plek om te ontspannen en genieten. De binnenstad mist veel groene plekken”, aldus een inwoonster uit de Bakkerstraat.

Alhoewel de gemeente diverse groene subsidies verleent merken inwoners op deze aanvragen te moeilijk en/of te ingewikkeld te vinden. Dit kan veel soepeler en sneller. Ze ervaren ook moeilijkhedenhttps://arnhemshart.nl als men in een appartementencomplex woont met een VvE (Vereniging van Eigenaars), krijg maar eens iedereen mee. En wat is nu 25% aan subsidie?

De standaard beplanting die de gemeente plaatst vinden inwoners vaak sober, saai en standaard. Er moet meer diversiteit en kleur komen. En zo maken dat het geen honden uitlaatplaats wordt of een opvangplek voor (zwerf)afval. “De Steenstraat werd meer vergroend maar ik schrok van het aanwezige (zwerf)afval er tussen”, merkte men deze avond op.

In de Coehoorn mist men nog heel veel groen. Vooral tussen Arnhem Centraal en Liander is het karig. Men kan dit oplossen door o.a. verticaal te vergroenen en het over de weg te laten groeien. Wel gaat men bij Museum Arnhem uitpakken maar de rest wordt helaas weer vergeten. “Hier en daar een parkeerplaats opheffen om te vergroenen zou al een aanwinst zijn”, aldus inwoners uit de Brugstraat.

Betrek allochtonen omdat zij vanwege hun cultuur veel afweten van kruiden en fruit. Kijk van laag naar hoog als beplanting en plaats een fruitboom hier en daar. Plaats degelijke insectenhotels zoals in Buurttuin Rodenburgstraat. Kijk of een imker als wijze van proef zijn bijenkasten (op een gebouw) wil plaatsen.

Alle opgehaalde ideeën en inbreng wordt de komende weken besproken en vanuit daar zal de wijkgroenagenda ontstaan voor de binnenstad. Als het aan de aanwezige inwoners ligt dan ziet men heel graag en snel meer groen en diversiteit in de binnenstad komen, zowel op/langs de straten als de vele balkons. Het kan veel kleuriger!

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart