fbpx
Nieuws

Veel blik in de binnenstad

Ruim 50.000 vrijwilligers deden dit weekend mee met de Landelijke Opschoon Dag volgens Ingrid Goethart namens de organisatie Nederland Schoon. Ze maakten wijken, buurten, sloten,https://arnhemshart.nl/ rivieren, bossen en pleinen belangeloos schoon van zwerfafval. Jaarlijks zijn er twee grote opruimacties zoals deze Landelijke Opschoon Dag en de World Clean Up Day. Heel veel afval wordt dan opgehaald zodat dit niet eeuwig in de openbare ruimte zwerft en zeer langzaam verteert. Als voorbeeld een bananenschil, deze heeft ongeveer twee jaar nodig om af te breken. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit

Arnhems Hart deed ook dit jaar weer mee met een fijne en gezellige groep in de Arnhemse binnenstad. Verdeeld over twee groepen maakten zij een grote ronde waar geen enkele plek werd overgeslagen. Ondertussen genoten ze van een mooie zonnige dag en de diverse complimenten van de passanten.

Erik Wiessenberg van Stichting Arnhems Hart; “De opbrengst verschilt van vorig jaar, nu werden er meer blikjes en flessen opgeruimd. Dit heeft te maken dat er statiegeld ophttps://arnhemshart.nl de plastic flessen zit. Per 1 april a.s. komt er statiegeld op blikjes en zal dit weer goed te merken zijn. Momenteel zijn er vrijwillige verzamelaars die de plastic flesjes al vroeg verzamelen en inleveren bij de supermarkten. Op sommige blikjes zit al het statiegeld embleem en deze worden nog even bewaard door deze verzamelaars om ze straks in te leveren. We horen dat men maandelijks zo rond de 150 Euro aan statiegeld bij elkaar raapt.”

Het meeste zwerfafval ontstaat in de weekenden als gasten uitgaan en op weg naar huis wat fastfood en blikjes kopen om verpakking vervolgens van zich af te gooien. Een rondje Zuidelijke binnenstad levert dan, de dag erna, gemiddeld 6 volle vuilniszakken op. Vooral op parkeerplaats De Trans en bij Rozet ligt er erg veel, dat is de route vanaf de uitgaansgelegenheden.

Een geheel schone binnenstad zullen we nooit krijgen ondanks de vele inspanningen, maar we kunnen samen toch een hoop tegen doen. Elke woensdagochtend lopen we met inwoners een gedeelte van de binnenstad af en doen gewoon ons werk. Daarnaast ruimen we de bijplaatsingen bij de ondergrondse containers op en melden we het als het te erg is. We zien dat de gemeente Arnhem deze meldingen goed oppakt en meewerkt, waarvoor ze wel een pluim verdienen”; aldus Erik Wiessenberg.

https://arnhemshart.nlArnhems Hart haalde Landelijke Opschoon Dag, afgelopen zaterdagochtend, globaal rond de 150 kg op, waarbij Red Bull weer de kroon spande. De vrijwilligers werden na gedane arbeid weer gastvrij onthaald met een warm bakkie leut en soep met brood bij Anne&Max.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart