fbpx

Varkentje slaapt nog rustig verder….

Eén van de bekendste plekken in Arnhem was toch wel Feestaardvarken in het Bartokpark. Hier heeft het varken van kunstenaar Florentijn Hofman ruim vijf jaar gelegen. Het was een geschenk aan de Arnhemmers door Burgers Zoo, in 2013, ter ere van hun 100 jaar jubileum.

https://synchroon.nl/projecten/arnhem/bk40/Arnhemmers keken eerst vreemd op dat er op die plek een Feestaardvarken kwam te liggen. En de meningen waren verdeeld. Maar het werd een plek die gekoesterd werd door veel Arnhemmers en waar men graag vertoefde. Nieuwe studenten gingen steevast op bezoek bij het Feestaardvarken tijdens hun introductieweek en werden er heel veel foto’s gemaakt door toeristen die de wereld rond gingen. Arnhem kwam mede door het Feestaardvarken op de kaart.

Onder alle liefde sleet het aardvarken en daarom moest hij voor groot onderhoud naar Burgers Zoo. Helaas kan hij niet terug naar zijn oude locatie omdat projectontwikkelaar Synchroon hier +/- 55 appartementen gaat bouwen en de gemeente een bewaakte fietsenstalling gaat realiseren.

Maar komt hij straks wel weer terug in de binnenstad of zijn we hem kwijt? Terwijl andere wijken azen om het Feestaardvarken te krijgen zijn ook dehttps://arnhemshart.nl politieke partijen druk aan het knutselen en plakken om het Feestaardvarken toch weer in de binnenstad neer te leggen. Hij kan op het Gele Rijdersplein zegt de één terwijl de ander hem graag op de Blauwe Golven ziet terug komen. Aanwonenden van het plein zien dat niet echt zitten, vanwege de mogelijke overlast, en het college wil niet tornen aan de Blauwe Golven. Diverse mogelijke lokaties passeren de revue maar alleen Burgers Zoo en Florentijn hebben zeggenschap waar hij, in overleg met de gemeente, kan komen te liggen. Want, ondanks dat het een geschenk was blijft het Feestaardvarken eigendom van Burgers Zoo en Florentijn Hofman.

Het Feestaardvarken zou in een jaar opgeknapt worden maar uit huidige informatie blijkt dat hij nog lang niet klaar is. Dat terwijl het hele Feestaardvarken in slechts vier maanden gemaakt is. Ondertussen wordt het al ruim een jaar intens gemist in de binnenstad.

Ondanks veel overleg tussen alle partijen is er nog steeds geen overeenstemming over een nieuwe plek. De kunstenaar wil hem op een andere plek hebben dan in de binnenstad, dit werd al duidelijk sinds de ontmanteling. Florentijn Hofman ziet graag een bosrijk gebied waar het Feestaardvarken een tweede leven krijgt en het opgaat in zijn omgeving. Als kunstenaar heeft Hofman auteursrecht en hierdoor veel in te brengen.

In de wandelgangen gaat rond dat Meinerswijk een mogelijke locatie zal worden. Een verbinding met de natuur en een plek waar iedereen kan komen. Het college ziet hem graag terug in de binnenstad maar de kunstenaar ziet dat vooralsnog niet zitten vanwege de verbinding die het Feestaardvarken moet hebben in zijn tweede leven. Een fietstochtje met de partijen om mogelijke locaties te bekijken en te bespreken kan wellicht leiden tot een gezamenlijke uitkomst

Inmiddels is het Bartokpark de komende twee jaar een speelgelegenheid geworden met touwen en palen. De net geplaatste houten palen door de gemeente verwijzen naar een rookvrije zone, en zijn honden daar niet meer toegestaan. Ineens is ook de herdenkingspaal verdwenen die Arnhemmers herinnerde aan ons vrolijke, luie, lieve, goedmoedige, gastvrije ‘huisdier’ die daar in het zand zo heerlijk lag te ZzZznurken.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart