fbpx

Van het aardgas af………

De plannen in Nederland om van het aardgas af te gaan liggen er al een aantal jaren. Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) moet leren hoe woningen en andere gebouwen in 2050 van het gas af kunnen. Het kabinet stelt hiervoor tot 2028 € 435 miljoen beschikbaar. Veel nieuwbouwhuizen en wijken zijn al gasloos, alhoewel dat vaak niet zonder slag of stoot ging. Maar door deze ervaringen weten we meer over de vele soorten energie die we kunnen gebruiken en beter kunnen isoleren.

De meest voorkomende zijn toch wel zon- en windenergie. Maar waar plaatsen we alle windmolens en zonnepanelen? En wie wil die dingen achter zijn/haar woning hebben? Dikwijls komen bewoners daartegen in opstand en neemt dat een lange tijd in beslag.

Ook Arnhem is momenteel bezig met een serie aan gesprekken in de wijken om te ervaren waar inwoners tegen aan (kunnen) lopen en wat ze verwachten. Veel nieuwbouwhuizen hebben gelijk zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp geïnstalleerd. Voor de binnenstad ging jl. een online wijkgesprek van start waar 39 inwoners en 6 ondernemers aan meededen.

De meest gehoorde vraag tijdens de gesprekken is: Wat zijn de kosten, en is er subsidie voor te krijgen? Huurders verwijzen naar de verhuurder die het in hun ogen moet regelen zonder de huur drastisch te verhogen. Maar wie gaat dan de kosten betalen voor een nieuw elektrisch fornuis? Voor de meeste zaken zijn er voor huiseigenaren wel leningen en/of subsidies te verkrijgen. Voor huurders zal ook iets geregeld moeten worden en vooral als men op bijstandsniveau zit.

In deze coronatijd hebben veel inwoners en ondernemers de tijd genomen om hun huis of zaak te verbeteren en op te frissen. Naast een nieuw behangetje en verf werden er ook wel isolerende maatregelen genomen. Verlichting werd aangepast naar zuinige led en op sommige tochtplekken werd een strip geplaatst. Vaak simpele dingen die effect hebben op de energiekosten.

Voor ondernemers is het geregeld afwachten wat de verhuurder doet met het pand qua isolatie. Vaak is er een VvE (Vereniging van Eigenaren) die grotendeels met elkaar beslissen wat er gedaan zal worden. Maar een VvE met alleen appartementen, merken op dat er enige strubbeling kan zijn als het gaat om de kosten. Soms heeft men net een potje om onderhoud te doen.

De binnenstad heeft veel oude monumentale panden. Vaak met enkel glas en nog de oude kozijnen. Eigenaren lopen dan weer tegen de monumenten regels aan als zij dubbel glas willen of zonnepanelen op het dak. Als men alleen al een andere kleur verf buiten wil gebruiken zijn er diverse regels en aanvragen nodig. Deze regels kunnen een struikelblok zijn om op een warmtepomp of stadsverwarming te worden aangesloten. Maar ze hebben nog tot 2030 de tijd om zich daarin te verdiepen want dan is de binnenstad volgens de planning van de gemeente Arnhem aan de beurt. Voor meer informatie over monumentale panden kan men mailcontact opnemen met de erfgoedadviseur van gemeente Arnhem.

In de tussentijd kan men zich informeren bij diverse instanties als inwoner, eigenaar en ondernemer. Een warmtescan of een energiegesprek kunnen daarbij een mooie hulp zijn. De warmtescan laat de verschillen in temperatuur zien en/of waar er warmte weglekt in uw huis. In een energiegesprek wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn om je energie verbruik naar beneden te krijgen. En jaarlijks de energietarieven vergelijken van de nutsbedrijven is ook aan te raden.

De opgehaalde vragen en adviezen uit de wijkgesprekken worden gebundeld om hier dan weer op verder te bouwen. De gemeente Arnhem wil daarmee straks een plan realiseren en ook verder kijken naar mogelijkheden.

Voor wie echt energie heeft kan op de websites ArnhemAan en HierOpgewekt kijken naar de mogelijkheden en subsidies.

Wat heb jij al gedaan om je energieverbruik omlaag te krijgen?

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart