Van Coehoorn naar Stationskwartier?
Een drietal dialoogbijeenkomsten waren er gehouden door ZorgBelang en Sint PetersGasthuizen. Hierin kwamen betrokkenen bij elkaar om over Coehoorn en het Stationskwartier te praten. Vele mails en ruim 700 uitnodigingen gingen hiervoor de deur uit.
Als men deze buurt een volksbuurt noemt wordt men gelijk goed aangesproken, zo vinden de Coehoorn bewoners dit absoluut niet. Een afgesloten buurt met rafelrandjes zegt één van de aanwezige bewoners. En men zou Coehoorn ook gewoon Stationskwartier moeten noemen om een geheel te krijgen.
De aanwezige bewoners vinden het prettig wonen maar hebben ook vele aandachtspunten die op tafel komen. Een groot gemis is een ontmoetingscentrum waar men naar binnen kan lopen om samen activiteiten te kunnen doen. Een plek waar men ook terecht kan voor vragen en hulp m.b.t. overheidsinstanties. Maar ook een plek om sport & spel te kunnen doen.
Ook de zorg is iets wat bewoners zeer missen in deze buurt. In de gehele binnenstad is geen dokter, tandarts of apotheek te vinden. Dit is een serieus probleem wanneer men op leeftijd is en/of geen vervoer heeft. Daarnaast mist men ook een supermarkt om dagelijks boodschappen te doen. Alhoewel er een AH is gekomen bij Rozet is de afstand voor b.v. ouderen dan nog te groot. En loop er eens heen als je afhankelijk bent van een hulpmiddel zegt een bewoonster.
Meer handhaven op parkeren en illegaal afval. Illegaal afval is een toename omdat er veel meer studenten komen wonen. Maar ook ziet men ondernemers hun afval in de buurt dumpen. Ook het gemis dat de informatie over afval alleen in Nederlands verstrekt wordt zien ze heel graag anders. In het studentenhuis zitten ook veel buitenlandse studenten die absoluut geen Nederlands spreken. En velen kennen de wijkagent niet eens en hebben deze eigenlijk nog nooit in de wijk gezien, deze zou een spreekuur moeten hebben dichtbij.
Een aantal maakt zich zorgen over de toename van studenten en het transformeren van kantoren tot studentenhuisvesting. Bewoners van De Relais kunnen vaak niet meer slapen als studenten feestjes houden op het balkon omdat deze op steenworp afstand is van de slaapkamer van deze buurtbewoners. Maar ook vanaf sommige bedrijfspanden, op de Oude Kraan, aan de achterzijde, is tot diep in de nacht vaak geluidsoverlast.
“Ik zag ineens een blauwe paal voor mijn deur” als er wordt ingegaan op de opkomst van kunstenaars. Dit zonder overleg met ons als bewoners. En heb zeer kwaad en verbaasd de gemeente gebeld, gelukkig is die paal weer grijs, gaat ze verder. Hoewel dat iedereen welkom is in de buurt, zijn er de laatste vijf jaar wel veel gekke dingen gebeurd. In hoeverre is het Coehoornparkje van Coehoorn Centraal en Stella, vragen bewoners zich ook steeds meer af. Bewoners geven aan zich niet welkom te voelen als zij het Coehoornparkje betreden.
De buurt is goed te bereiken met Arnhem Centraal om de hoek. Men kan zich ook makkelijk verplaatsen. Wel ziet men het verkeer toenemen en ook té hard rijden. Vooral de Utrechtsestraat en Vijfzinnenstraat zijn vaak een racebaan.
Wanneer gaat de gemeente zich eens goed buigen over deze buurt en dingen uitvoeren waren ook de vragen. Momenteel is er een groep genaamd “Coehoorn Open” waar een 28-tal ambtenaren inzit en welgeteld twee bewoners. Deze praten over de buurt en kijken naar een gebiedsvisie. Vreemd dat geen verslagen naar buiten komen en ook niet meerdere bewoners kunnen deelnemen aan Coehoorn Open, het is immers hun woonwijk. Bewoners missen ook echt de inspraak met ambtenaren die is er absoluut nu niet.