fbpx

Van Bartokpark naar Bartokhof

Afgelopen dinsdag presenteerde ontwikkelaar Synchroon de eerste tekeningen voor de appartementen op de plek waar eerder het Feest Aardvarken heeft gelegen. Vanwege onderhoud ligt deze nu in delen op het terrein van Burger’s Zoo. Daar zal het Aardvarken gerestaureerd worden en ergens anders in Arnhem een nieuwe plek krijgen..

https://arnhemshart.nlSynchroon is eigenaar sinds 2007 van het terrein BK40 en gaat hier 55 appartementen realiseren w.o. vijf stadsvilla’s en vijf atelierwoningen . Er komt één commerciële ruimte onderin aan de Kortestraat voor bv horeca. De 5 atelierwoningen komen aan het Kleine Oord en Gortemakerssteeg. Daarnaast komt een overdekte en bewaakte fietsenstalling voor ongeveer 650 fietsen. De gemeente Arnhem zal eigenaar worden van de fietsenstalling en het gaan beheren.

Vanavond, woensdag 7 juli, is de eerste commissievergadering over het raadsvoorstel “Fietsenstalling HUB Rozet” dat verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee (VVD) presenteerde. Naast het raadsvoorstel voor de fietsenstalling zal de gemeenteraad later beslissen over parkeergarage Rozet die een upgrade zal krijgen. Daaraan hangt in totaal een prijskaartje van 9,4 miljoen euro en zonder de kosten voor beheer en onderhoud meegerekend.

In parkeergarage Rozet komen dan ook 60 extra parkeerplaatsen die voor de nieuwe woningeigenaren van het project BK40 zijn. Een eigen/vast parkeerplaats/dek krijgen ze echter niet in deze parkeergarage. Doordat Showroom Langstraat/CASA verhuist naar het Coehoorn, kan dit erbij worden getrokken incl. een aantal oude bergingen. Zonder deze parkeerplaatsen kan Synchroon de plannen niet verwezenlijken en zal men niet gaan bouwen medio 2023.

https://arnhemshart.nlAls we de tekeningen van Bedaux de Brouwer Architecten zien dan is er veel variatie en er goed over na gedacht dat het geheel aansluit met de omgeving. Naast natuurlijke materialen en afwisselende hoogtes hebben zij het over daktuinen, nestkasten en bloembakken bij de nieuwe woningen. Het hoogst gemeten punt zal ongeveer zo rond de twintig meter zijn aldus de architect.

Tevens komt de Gortemakerssteeg weer terug vanuit de Kortestraat en zal het ijzeren toegangspoort, naast Loft, in de Weverstraat verdwijnen. Zo ontstaat er van twee kanten vrij toegang naar het Bartokhof waar ook de terrassen van Theater aan de Rijn en De Groenen zitten. Het Bartokhof kan straks onderhouden gaan worden met de aanwonenden.

Ondanks de hele mooie tekeningen en plannen vinden we de in- en uitgang van de fietsenstalling een probleem. De naastgelegen weg is een hele https://arnhemshart.nl drukke verkeersroute met (brom)fietsers, scooters en streekbussen. Geregeld moeten deze uitwijken voor overstekende passanten die vanaf parkeergarage Rozet, Albert Heijn of Rozet komen. Ook vrachtverkeer maakt hier veelvuldig gebruik om de ondernemers aan het Kleine Oord/Turfstraat te bevoorraden.

Daarnaast trekt parkeergarage Rozet natuurlijk veel verkeer aan en staat er geregeld een file in de Langstraat en vaak al vanaf de Weerdjesstraat. Bewoners van De Platanen kunnen dan al niet meer richting hun eigen parkeerplaatsen rijden. En wie lang wacht in de rij gaat andere toeren uithalen zoals keren of er langs rijden richting de Oeverstraat. Met de upgrade van parkeergarage Rozet kan dit toenemen.

Zowel Arnhems Hart als de Fietsersbond maken zich hier ernstig zorgen over. Vanuit onze kant zullen we dit kenbaar maken tijdens de commissievergaderingen en hebben het aangegeven bij Synchroon tijdens de presentatie. De Fietsersbond is, net als wij, verheugd met de fietsenstalling maar verwachten wel dat de gemeente Arnhem de weginrichting zal gaan aanpassen als het plan daadwerkelijk een uitvoer krijgt.

Een nagedachtenis als een beeld of dergelijk aan het Feest Aardvarken werd geopperd door de bewoners van de tegenover gelegen Rozet appartementen. Zij missen, net als de vele bezoekers en inwoners, het mooie mega knuffeldier voor hun woningen. Inmiddels staat er een soort herdenkingspaal en staan er planten onder. Ontwikkelaar synchroon zal dit idee meenemen in de verdere uitwerkingen.

Synchroon gaat de komende tijd de buurt verder informeren over de ontwikkelingen en planningen. Alle input zal worden meegenomen, zegden zij ons toe. Omdat ze nog oude afspraken hebben, worden er geen sociale huurwoningen gebouwd. Begin 2023 zal de verkoop starten en de bouw in het derde kwartaal van 2023. Als alles goed loopt hoopt men eind 2024 de eerste woningen te kunnen opleveren.

Wie interesse heeft en op de hoogte gehouden wil worden kan zich aanmelden voor hun online nieuwsbrief.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart