fbpx

Trolley 2.0 zal Arnhem meer op de kaart brengen.

Wie in Arnhem met het openbaar vervoer gaat, heeft wel eens in een trolley gezeten. En d.m.v. de bovenleidingen kwam je dan op de plek van aankomst. Maar dan zit je wel steeds vast aan een bepaalde route omdat de bovenleidingen zorgen voor stroom zodat de trolley zich kan voortbewegen.

Met het ombouwen van twee trolleys met batterijen is het nu mogelijk om ook zonder bovenleidingen te rijden over een afstand van 12 kilometer. Hierdoor is het mogelijk om straks ook andere plaatsen in de routes op te nemen met de trolley zodat men o.a. geen dieselbussen meer nodig heeft.

Wanneer de trolley weer verbonden is aan de bovenleiding laden de grote accu’s zich in 12 minuten weer op. Bijzonder is ook het zelflerende energiemanagementsysteem. De bus leert op zijn routes steeds waar en hoeveel energie naar de batterijen moet om het beoogde traject te kunnen afleggen.

https://arnhemshart.nlWanneer we feestelijk ontvangen worden in de remise merken we dat de belangstelling best wel enorm is. Via de (sociale) media werden 50 Arnhemmers opgeroepen om zich aan te melden voor deze feestelijke rit die met en zonder bovenleiding zou worden gereden. Binnen hele korte tijd was hierdoor dan ook de bus zeer vol en moest de organisatie belangstellenden teleurstellen.

Vanaf de remise ging de rit langs de berenkuil, Velperplein, Willemsplein, Arnhem Centraal, Roermondsplein richting het Huis der Provinciën. Bij het Velperplein werd de trolley 2.0 ontkoppeld van de bovenleidingen en ging op de volgeladen batterijen verder. Zowel bij het eerste gedeelte als daarna was er eigenlijk geen verschil te merken in de prestatie geleverd door de bovenleiding en die door de batterij.

Gedeputeerde Conny Bieze mocht ook een stukje rijden in deze feestelijke stoet. Maar koos er toch wel even voor dat de chauffeur het verder over nam t.h.v. het Duivelshuis. Het is natuurlijk niet dagelijks dat zij op een 18 meter lange trolley zit. Bij het Duivelshuis stond de burgemeester, vele raadsleden en genodigden die de Arnhemmers verwelkomden met een luid applaus

Met toespraken van gedeputeerde Conny Bieze, burgemeester Ahmed Marcouch en Hermes-directeur Juul van Hout werd de toekomst besproken en ingegaan op het gewenste traject voor https://arnhemshart.nlArnhem Trolleystad. Momenteel zijn er twee omgebouwde trolleybussen en dat zal waarschijnlijk zo blijven tot 2023. Nu wordt een uitbreiding van het aantal trolley 2.0 niet voor 2022 verwacht. In 2023 is het de bedoeling om een volledig zero emissie-busconcessie aan te bieden.

Ook wil men graag kleinere trolleys op bepaalde ritten en verruiming van de batterijen. Zodat de routes uitgebreider kunnen worden en de trolleys 2.0 ook volledig inzetbaar worden. Momenteel zullen de twee trolleys 2.0 op de bestaande lijn 1 tussen Oosterbeek en Velp rijden.

De Arnhemse trolley bestaat sinds 1949 en viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. Lijn 1 was toen ook de eerste lijn in Arnhem. Dit is voor wethouder Hans de Vroome eigenlijk wel een kindje terwijl hij op de feestelijke opening aanwezig was en zowel de nieuwe trolley 2.0 als een oude mocht aanschouwen deze middag. Hans leidde verschillende openbaarvervoerbedrijven alvorens hij de Arnhemse politiek inging.

https://arnhemshart.nlBehalve deze vernieuwde trolleybussen, wordt ook gekeken naar voertuigen op waterstof en elektrische bussen die niet aan een bovenleiding rijden. Dit zal waarschijnlijk ook één van de speerpunten worden in de nieuwe concessie 2023. In 2030 willen alle vervoersbedrijven volledig emissievrij rijdend zijn.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart