fbpx
Nieuws

Transformeren, bouwen en meer bewoners in de binnenstad.

Wie een rondje door de binnenstad loopt ziet dat er aardig wat verandert. We hebben het dan niet alleen over de Sint Jansbeek, Gele Rijdersplein of de nieuwbouw waar Focus straks in gaat vertoeven. We hebben het over bouwen van woningen en verbouwen van zakelijke panden. Zo werd het oude UWV aan het Eusebiusplein al omgetoverd tot Camelot026 met vele appartementen. Maar ook de Grote Broer aan de Broerenstraat tot Market Side met ook veel appartementen.

Als we de vergunningen zien voorbij komen dan blijft het daar zeker niet bij en wordt bouwen en verbouwen een trend in de binnenstad. Vooral zakelijke panden schijnen een goede locatie te zijn om deze om te toveren tot appartementen. Zo werden de oude loodsen op het Paradijs gesloopt om daarna een soort kopiewoningen van vroeger daar te realiseren. Wie de oude foto kent, ziet inderdaad wat gelijkenis met vroeger, alleen dan met een flinke tik moderne uitstraling.

De oude appartementen en winkels op de hoek Broerenstraat/Rodenburgstraat zijn gesloopt en werden de 13 kavels in een mum van tijd verkocht. Inmiddels zijn er voor 8 kavels al vergunningen https://arnhemshart.nlaangevraagd. En hebben ze een bepaalde vrijheid om hun kavels te (laten) ontwerpen en bouwen.

Aan het Gele Rijdersplein 16 was eerst Randstad gevestigd, menig Arnhemmer heeft zich hier wel eens laten inschrijven. Dit kantoorpand zal worden omgebouwd tot 29 https://arnhemshart.nlzorgwoningen. Dichtbij zit de Looierstraat 43, hier zat Kramer Foto indertijd. Volgens de vergunning zal deze winkel straks twee zelfstandige wooneenheden hebben.

Ook de hoek Beekstraat/Kromme Elleboogsteeg komt niet onder de Crisis- en herstelwet uit. (Dit is dezelfde wet waaronder de nieuwbouw op het Kerkplein is aangevraagd.) Op het perceel van Showroom Damminga zullen 40 nieuwe appartementen worden gebouwd. Tevens staat voor de Kromme Elleboogsteeg nog een andere aangevraagde verbouwvergunning tot appartementen in de wacht.

Het monumentale pand aan het Willemsplein 20 kent iedereen wel. Soms word het wel eens de oude burgemeesterswoning genoemd, en wie zou er zelf niet graag willen https://arnhemshart.nlwonen. Nou dat is mogelijk, want ook dit worden appartementen.

Maar ook een bovenwoning boven de Puff Store aan de Koningstraat 1-A zal straks 3 appartementen gaan huisvesten. Immers in de winkelstraten zijn appartementen meer in trek dan woningen, vaak zijn deze te duur voor eenpersoonshuishoudens.

De oude overgebleven appartementen aan de Broerenstraat gaan toch gesloopt worden. Stadswaarde vastgoedontwikkeling heeft het volledige pand aangekocht bij inschrijving en laat weten dat er appartementen komen met daaronder ruimte voor ateliers e.d. Omdat daaronder wellicht nog restanten liggen van het oude klooster zal dit ook onderzocht worden en wellicht de nieuwbouw vertragen.https://arnhemshart.nl

Waar eerder MEE, later SLAK, haar pand had aan de Trans, komen woningen te staan. Ook dit kavel is per inschrijving verkocht aan de hoogste bieder. Stadswaarde vastgoedontwikkeling had ook graag dit kavel in zijn bezit gehad maar Reinbouw Vastgoed bood toch wat meer. Reinbouw Vastgoed is straks ook verantwoordelijk voor het achter terrein welk door een hek zal worden afgesloten

Maar er zijn nog wat andere veranderingen gaande in de binnenstad, Zo zal de “Marktstate”, aan het Eusebiusplein, van de Provincie Gelderland worden omgebouwd tot een hotel van de Bastion keten. Een viersterren hotel met 120 kamers en een eigen parkeergarage onder het gebouw. De opening staat gepland medio voorjaar 2018.

https://arnhemshart.nlVoorjaar 2018 zal ook worden begonnen met de hoek Trans/Nieuwstraat te slopen. Of dit later appartementen worden of kavels weet de gemeente Arnhem nog niet. Sociale huurwoningen zouden hier zeker niet misstaan aangezien we deze steeds meer gaan missen in de binnenstad.

Daarnaast is het Eusebiusplein-complex in handen van een nieuwe eigenaar en hopen de huidige bewoners dat deze het complex gaat aanpakken en meer doet aan isoleren en verbeteringen. De onderliggende sportschool heeft zelf al een grote uitbreiding en verbeteringen gedaan.

En wie interesse heeft in het oude Gelders archief wordt van harte uitgenodigd om te komen praten met de gemeente. Desgewenst kan men een combi deal doen met de daarnaast gelegen betonnen kantorencomplex van de provincie aan de Prinsenhof.https://arnhemshart.nl

Gemeente Arnhem heeft een team die ontwikkelaars verwelkomd als zij een kantoor, bank of een winkel wil transformeren. Wellicht dat de oude winkel van Esprit de volgende is?

Een kort lijstje met veranderingen in de binnenstad. Als we alles in dit artikel moesten vermelden dan werd het een lang artikel. Het valt wel op dat kantoren en winkels steeds meer omgetoverd worden tot woongelegenheden. Wordt de binnenstad dan langzamerhand een gewone woonwijk met weer ouderwetse gezellige buurtwinkels ?

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart