Tradities verdwijnen of zal het geschiedenis worden in Arnhem?

Afgelopen week was een heel lange raadsvergadering, net voordat het college en raadsleden op vakantie gaan tot eind augustus a.s. Een lange middag en avond waarbij vele punten en moties werden behandeld.

Ook de moties zwarte pieten en vuurwerk kwamen weer voorbij, en om kort te zijn: “Dat is nu verleden tijd in Arnhem!”

https://arnhemshart.nlVuurwerk:
Met meerderheid besloten mag men geen enkel vuurwerk meer afsteken in Arnhem en dat gaat dit jaar al in. Een sterretje of trektouwtje mag dan nog net maar een mooie siervuurwerkpijl is al uit den boze.

Een eerdere enquête bracht naar voren dat merendeel van de Arnhemse bewoners liever een vuurwerkverbod heeft. Maar de meesten wilden dan wel graag een algemeen vuurwerkshow zien op de Rijnkade.

De enquête die in 2019 ingevuld was door 5508 Arnhemmers, met bijna 160.000 bewoners, is voor de gemeente Arnhem een duidelijke uitslag. Op de sociale media werd deze bewering snel weerlegd door diversen.

Hoe de gemeente dit gaat handhaven is nog zeer onduidelijk en wat de hoogte van de boete zal zijn. Wie buiten de toegestane tijden vuurwerk afstak riskeerde een boete van €100,-. Onder de 18 jaar werd men doorverwezen naar Halt voor een leer/werkstraf.

Ondanks het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Arnhem mag men het gewoon nog vrij in- en verkopen. Of er een vuurwerkshow komt valt nog te bezien, door de corona liggen deze professionele vuurwerkbedrijven stil of zijn al bezet.

En we kennen allemaal de heibel van de laatste jaren als het gaat om een budget voor een vuurwerkshow in Arnhem. Dus wellicht was 31 december 2019 het laatste avondje met vuurwerk en dat we klinkend met de buren het nieuwe jaar ingingen op straat….

Zwarte pieten:https://arnhemshart.nl
Deze komen niet meer aan per boot tijdens de jaarlijkse Sinterklaasintocht als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt. Alhoewel de meningen tussen raadsleden en bewoners behoorlijk verschillen was tevens het Bestuur Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz niet enorm blij met het indienen en aannemen van deze motie.

De jaarlijks terugkerende subsidie (€9000,-) van het PBA (Platform Binnenstad Arnhem) staat op de tocht als er bij de intocht wel zwarte pieten verschijnen. “Dit figuur is niet meer van deze tijd en staat het genieten van dit feest voor velen in de weg.” schrijft het PBA naar de stichting. En als de gemeente ook niet meer investeert in de intocht zal het de vraag zijn wat het bestuur gaat doen.

Burgemeester Ahmed Marcouch vindt dat hij bij de Arnhemse Sinterklaasintocht moet zijn. Ook als daar zwarte pieten in rondlopen, maakte hij eerder duidelijk tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Er zijn ook geen juridische mogelijkheden om er tegenin te gaan of een evenementenvergunning te weigeren het is en blijft een kinderfeest, aldus Marcouch.

Op de diverse sociale media zijn al oproepen om de stichting te helpen d.m.v. giften om toch de oude traditie voort te laten bestaan. Maar het zal aan de stichting zelf zijn wat ze gaan doen en daarover vergaderen ze binnenkort.

Geef je reactie hieronder:

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart