fbpx
Nieuws

Toekomst herdenking Slag om Arnhem uitgewerkt tot raadsvoorstel

Een groot evenement in de kroonjaren, en in de tussenliggende jaren een jaarlijkse herdenking met ruimte voor specifieke programma’s voor bijvoorbeeld jongeren. Dat voorstel doet het college van de gemeente Arnhem aan de gemeenteraad met betrekking tot de herdenking van de Slag om Arnhem.

In september 2024 herdenkt de stad dat het 80 jaar geleden is dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Deze herdenking wordt groots gevierd. Naar aanleiding van dit kroonjaar vroeg de gemeenteraad aan het college na te denken over een vervolg in de komende jaren.

Kantelpunt
Wethouder Bob Roelofs: “De Slag om Arnhem was een kantelpunt in de Tweede Wereldoorlog. Veel jonge soldaten gaven hun leven in een poging om het gebied boven de rivieren te bevrijden. We moeten daar met respect bij stilstaan. In de afgelopen jaren hebben we de Slag om Arnhem op verschillende plekken in de stad fysiek zichtbaar gemaakt. Met ons voorstel kunnen we ook op langere termijn recht doen aan de nagedachtenis. Daarbij vind ik het belangrijk dat vooral inwoners hierin actief worden betrokken.”

Enquête en gesprek
Naar aanleiding van het verzoek van de gemeenteraad zette het college BMC adviesbureau aan het werk. Dit bureau ging in gesprek met betrokken partijen en hield een online enquête onder de inwoners van Arnhem. Hieruit bleek brede steun voor de jaarlijkse herdenking in de Eusebiuskerk en de ceremonie in de Berekuil. Het evenement Bridge to Liberation, een gewaardeerd en vernieuwend initiatief uit 2014, bleek voor de komende jaren op minder draagvlak te kunnen rekenen.

Voorstel aan raad
Het adviesbureau werkte 4 scenario’s uit, waarvan het college nu 1 scenario als voorstel voorlegt aan de gemeenteraad: behoud van de jaarlijkse festiviteiten in de Eusebiuskerk en de Berekuil en een uitgebreide viering in het kroonjaar, waarbij ook een evenement als Bridge to Liberation tot de mogelijkheden behoort. Voor het grote evenement tijdens het kroonjaar is dan extra budget beschikbaar. In de tussenliggende jaren is er ook ruimte voor een doorlopend programma, bijvoorbeeld gericht op jongeren, waarvan de kosten naar verwachting beperkt zijn.

ArnhemMail

ArnhemMail plaatst berichten van de gemeente Arnhem.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart