fbpx

Strategie Klimaatadaptatie: Goed plan of toch voor het rapportcijfer?

Wordt ons klimaat in Arnhem een strategisch voorstel of toch een werkend plan? Dat vragen vele (gesprek)partners zich af namens Marloes Spaander (Nieuw Arnhems Peil) die insprak tijdens het raadsvoorstel “Strategie Klimaatadaptie”.https://arnhemshart.nl

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) heeft haar strategie over 10 jaar uitgesmeerd gepresenteerd aan de gemeenteraad. Tien procent minder asfalt, het aanleggen van schaduwroutes en koelteplekken, meer bomen planten en een nieuw stadsbrede subsidieregeling, Dit is te lezen in het raadsvoorstel.

https://arnhemshart.nlHet aanpakken van het klimaat is een wereldwijd item wat ook wel nodig is. De laatste jaren zien we abnormale droogte, regenbuien maar ook veel meer hitteplekken wat zorgen geeft. Temperaturen boven de 30 graden in Nederland zullen vaker voorkomen als we de geleerden moeten geloven. Maar ook enorme hoosbuien waarbij straten en kelders onder kunnen lopen. En wie nu buiten kijkt ziet een zonnetje en een best wel aangename temperatuur en dat eind november.

Met een intentieverklaring wil de wethouder partners laten inspannen en er op wijzen dat ze meewerken met de strategie. Een strategie die in de meeste ogen slechts een strategie is en geen daadwerkelijk plan van aanpak. Ook de VVD en D66 willen een echte aanpak i.p.v. een strategie waarbij doelen gehaald zouden worden binnen de komende tien jaar. D66 mist de directe aanpak van de voorgestelde plannen die aangegeven zijn in het raadsvoorstel. Daarnaast geeft een intentieverklaring geen verplichte inspanning aan de ondertekenaars.

Op de vraag die de wethouder gaf om uitgewerkte voorbeelden te noemen geeft de D66 aan dat dit al oude voorbeelden zijn en wilde dan ook graag weten wat de gemeente Arnhem nu https://arnhemshart.nldaadwerkelijk de komende tijd in de openbare ruimte gaat doen.

Volgens de wethouder zijn er diverse plannen voor de van Muilwijkstraat, Croydenplein en de binnenstad. Maar meerdere raadsleden wilden deze avond een echte datum van uitvoering horen i.p.v. strategische toezeggingen.

Als gesprekspartner zijn ook wij enorm benieuwd naar deze plannen voor o.a. de binnenstad en tekenden ook mee met de gehouden inspraak van Marloes Spaander om betere en duidelijke participatie. Ondanks de toezegging van de wethouder om met bewoners in gesprek te gaan zijn de ervaringen helaas anders tot nu toe. Want ook van de aangehaalde plannen voor de binnenstad hebben we nog niets vernomen van haar.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart