Straks een strakke en opgeruimde Gele Rijdersplein?

Gele Kubus:
Nog even geduld en ook de Gele Kubus is vertrokken en men kan weer genieten zonder deze, veel te dure en spraakmakende, gele gevaarte. Sinds vorige week maandag is podiumbouwer https://arnhemshart.nlGentleRent uit Hengelo (O) momenteel bezig om het gevaarte naar beneden te halen. Ondanks deze mislukte try-out staat het wel op hun website vermeld als een signing toren.

De Gele Kubus was geplaatst om te kijken naar mogelijkheden als men straks de pergola wil aanpakken. De gemeente arnhem is van plan om de pergola te verwijderen en eventueel hier nog wat van in het gebied te gaan gebruiken. Voor de pergola is tot op heden nog geen enkele sloopvergunning aangevraagd en het staat ook te boek als een rijksmonument tezamen met het AKU-fontein.

De AKU fontein werd door de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) aan de burgers van Arnhem geschonken in 1961 als bekroning van de Wederopbouwperiode en werd ontworpen door architect Henk Brouwer en kunstenaar Shinkichi Tajiri. In 2017 heeft het AKU monument als geheel (bassin, zuil met sculptuur van Tajiri en pergola) de status van Rijksmonument gekregen. Zo staat ook op de website van het AKU-fontein te lezen.

Ook is er een petitie gestart voor het behoud van alles wat met het fontein te maken heeft en dus ook het behoud van de pergola. De online petitie is ruim 1800 maal ondertekend. Ook met de omstreden Blauwe Golven werden er een aantal petities gemaakt voor zowel afbraak als behoud, tot op heden is er door een motie er verder nog niet over gesproken in de gemeenteraad.

Dat de fontein en de daarbuiten bestrating snel opgeknapt moet worden is iedereen wel over eens. Ook trekt de AKU-fontein zomers veel bezoekers die verkoeling zoeken en hebben kinderen veel plezier aan het rond dobberen met zwembandjes en bootjes.

Gele Rijdersplein:
Ook is men sinds 14 januari jl. gestart met het Gele Rijdersplein opnieuw in te richten. Indertijd waren hier 110 parkeerplaatsen te vinden die dagelijks ook vol stonden. Daarna werd het alleen https://arnhemshart.nltoegestaan om met een vergunning te parkeren. Door een afspraak indertijd met de politieke partijen werd het Gele Rijdersplein autovrij en mocht men er niet meer parkeren. Ook de Markt werd in 2016 autovrij, en opnieuw ingericht. Mede door deze afspraak zou men kunnen blijven parkeren op de Blauwe Golven.

Het Gele Rijdersplein wordt omringd door een dikke betonnen rand waarin een aantal mooie Platanen staan. Met een tweetal lange houten zitgedeeltes en alles verder gelijk bestraat wat ook ten gunste komt voor mindervaliden. Ook de aansluitingen naar de winkels zijn drempelvrij geworden.

https://arnhemshart.nl

Momenteel is de aannemer bezig om alles uit te lijnen met goede zwarte grond waarop later een maas van waterdoorlatend netwerk komt waarop weer goede aarde wordt gestrooid. En dit alles weer ingezaaid met graszaad daarna. Een groene vlakte waar men straks kan voetballen en tennissen. En voor de echte liefhebbers gezellig kan picknicken…

Later worden de fases twee en drie uitgewerkt en daarmee ook het rest van de Gele Rijdersplein aangepakt. Maar dan zal men eerst moeten weten wat er met de bewaakte fietsenstalling moet gebeuren en het gedeelte inzake het rijksmonument AKU-fontein en pergola.

https://arnhemshart.nlVoor scooter en brommerrijders is er weer wat adem te halen. Eerder was het fietspad t.h.v. de fietsenstalling verboden terrein om hier te brommen maar sinds vandaag zijn de borden verdwenen en heeft men zelfs de verhoging verwijderd. Dus men mag er weer brommen en hoeft men niet meer bang te zijn voor oom agent.

Fietsen en weesjes:
Vanaf morgen, dinsdag 26 maart, worden vanaf Arnhem Centraal alle weesfietsen verwijderd met een gele en blauwe label door AFAC. Door een wijziging in de APV kunnen gelabelde fietsen na 28 dagen verwijderd worden. Na het Willemsplein gaat men ook richting de J. van Doornplein en verder de stad in.

Bij de bewaakte fietsenstalling heeft men ook een slag geslagen want daar werden vorige week al ongeveer 80 weesfietsen verwijderd. Hierdoor is er ook meer capaciteit verkregen en ook een opgeruimd gevoel bij deze medewerkers van Scalabor.

Zo wordt Arnhem steeds beetje bij beetje mooier en schoner! En naar verwachting is deze eerste fase op 8 april a.s. gereed.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart