fbpx
Nieuws

Stichting Arnhems Peil zet zich groots in voor schone lucht.

Stichting Arnhems Peil begon in oktober 2018 met als doel het behartigen van de belangen van bewoners en natuur bij de havens en rivieren van Arnhem. We waren met z’n drieën, Ronald, Jeroen en Marloes. Ronald en Jeroen hielden zich bezig met het woonbotendossier van de Nieuwe Haven en Jeroen en Marloes werkten samen met aan projecten zoals Red de Bijen en Weg met Plastic. We vonden het leuk om dit te delen op Facebook. Al snel bleek dat Arnhemmers het leuk vonden om onze activiteiten rondom de rivieren en havens te volgen.

https://www.arnhemspeil.nlIn mei stond er een berichtje in de krant dat er een biomassacentrale op 900 meter van onze woonboot zou komen. We hadden eigenlijk nog nooit gehoord van een biomassacentrale maar je hoeft een kind niet uit te leggen dat bomen omhakken en opbranden terwijl we al teveel CO2 in de lucht hebben, geen goed idee is. Wij voelden dat dus ook direct aan.

Behoud Bomen Arnhem had al een petitie gemaakt tegen de biomassacentrale en Marloes besloot een flyer te maken voor die petitie. Al snel liepen er 5 vrijwilligers door Arnhem met de flyer en kwamen er duizenden handtekeningen bij op de petitie. Jeroen besloot zich in de tussentijd in te lezen in alle rapporten en artikelen over biomassa die hij kon vinden. Uiteindelijk heeft hij meer dan 1500 documenten gelezen van uit de hele wereld.

We schrokken ons rot! De biomassacentrale was niet een beetje een slecht idee, het bleek een regelrechte ramp voor de mens, de natuur, het klimaat en onze toekomst. Biomassa zorgt voor een afname in biodiversiteit, een toename van CO2, stikstof en andere schadelijke stoffen in de lucht, het verdwijnen van bossen over de hele wereld, het maakt omwonenden ernstig ziek en er gaan miljarden aan subsidies naartoe. Tot overmaat van ramp bleek GroenLinks ook nog eens vóór te zijn op gemeentelijk, provinciaal én landelijk niveau.https://www.arnhemspeil.nl

Begin vorig jaar geloofden wij nog dat de politici het misschien niet wisten, dat zij in de mooie verhalen van de lobbyisten van de energie-industrie trapten. Die geven miljoenen uit om hun verhaal te verkopen dus dan krijg je ook geloofwaardige verhalen. We hebben via brieven de gemeente, provincie, de tweede kamer en de eerste kamer op de hoogte gebracht van alle schadelijke gevolgen en de miljoenenlobby van de energie-industrie. De grote omslag die wij verwachtten als mensen de waarheid gelezen hadden, bleef echter uit. We hebben geleerd dat politiek en wetenschap ver uit elkaar staan. Inmiddels weten we dat we dus ook met andere argumenten moeten komen.

We gaan door, met strijden tegen het kappen en verbranden van bomen en zijn begonnen met het meten van de luchtkwaliteit. Ons doel is een fijnmazig fijnstofmeetnetwerk opzetten om zo de luchtkwaliteit van Arnhem te monitoren en de politiek aanzetten tot actie. We begonnen in oktober met 3 meters https://www.arnhemspeil.nlen samen met de Arnhemse inwoners hebben we nu al 125 meters hangen in regio Arnhem en daaromheen en gaan door tot 250 meters. Daarnaast blijven wij ons op vele andere manieren inzetten voor de gezondheid en veiligheid van de mens, natuur en klimaat. We doen dit vrijwillig, inmiddels in Arnhems Peil met 14 parttime vrijwilligers. Afgelopen jaar hebben we ons met 25 projecten bezig gehouden. Wilt u meer weten over Arnhems Peil? Volgt ons dan op Facebook of op onze website arnhemspeil.nl Op deze pagina kunt u ook lezen hoe u ons zou kunnen steunen als u dat zou willen.

Meer dan 250 Arnhemmers hebben zich aangemeld voor het Arnhemse LuchtData Burgermeetnet Project om samen met ons Arnhem op de fijnstofkaart te zetten. Wilt u ook mee meten en een eigen fijnstofmeter maken en plaatsen bij uw huis, meld u zich dan aan via: luchtdata@arnhemspeil.nl 

Arnhems Peil

 

© Tekst en foto’s  www.arnhemspeil.nl

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart